Analys DNB Markets tror att Ericsson har förmågan att nå målet för 2022 och banken tycker att kursnedgången efter kapitalmarknadsdagen skapat ett särskilt attraktivt läge att köpa aktien.

”Vi tror att Ericsson tagit viktiga steg för att bygga en verksamhet med högre långsiktiga marginaler än vad bolaget någonsin haft, baserat på en gradvis transformation av bolaget”, skriver DNB Markets i en analys.

Ericssons strategi handlar inte om att maximera marginalerna till 2022 utan snarare om att utveckla bolagets verksamhet långsiktigt för att fokusera på mer mjukvara och företagsmarknaden, skriver banken.

DNB Markets upprepar sin köprekommendation men sänker riktkursen för Ericsson till 134 kr (138).

Riktkurssänkningen hänvisar DNB till att Ericssonledningen prioriterar högre F&U-investeringar.

Banken räknar med att Ericssons rörelsemarginal blir 13,7 procent 2022, inom bolagets egna målintervall om 12-14 procent. DNB spår sedan att rörelsemarginalen sjunker mot omkring 12 procent till i mitten av decenniet, vilket är 2-4 procentenheter under bolagets långsiktiga mål, enligt banken.

Ericssons nya långsiktiga mål om en ebita-marginal på 15-18 procent är jämförbart med en justerad rörelsemarginal på 14-16 procent, enligt DNB Markets analys.

På tisdagen, efter att Ericsson lanserat sina nya långsiktiga mål och kommenterat sina mål för 2020 och 2022 på måndagskvällen, föll aktien 6,6 procent till 99,82 kr.

Vid 11-tiden på torsdagen hade Ericsson stigit 0,7 procent till 103,10 kr.