Analys SBB:s aktie är högt värderad sett till många parametrar, men det är samtidigt osannolikt att bolaget kommer att släppa taget om sitt svarta bälte i NAV-tillväxt (tillväxt i substansvärde). Det skriver DNB Markets som nu har övergett sin säljrekommendation till förmån för behåll samtidigt som riktkursen skruvas upp med 60 procent till 50 kronor (31.)

”En stark strukturell medvind i sina tillgångssegment och en het förvärvsmarknad får oss att tro att SBB kommer att kvarstå i sektorns toppskikt beträffande värdeökningar och NAV-tillväxt i det korta perspektivet”, skriver banken som skruvat upp sin prognos för substansvärdet för att reflektera den mer optimistiska synen på sjunkande direktavkastningskrav (yield compression).

Banken pekar på tre faktorer som ger potentiell uppsida i aktien: ökning av utvecklingsprojekt med hjälp av byggrättsportföljen, ökad marknadsdominans som kan ge möjlighet att kontrollera hyror inom vissa segment och regioner, samt sjunkande räntor.

När Stockholmsbörsen öppnade på tisdagen handlades dock aktien ned 1,2 procent, i linje med Stockholmsbörsen, till 48:50 kronor.