Analyser Den norska banken DNB:s analytiker anser att flygbolaget SAS delårsrapport som släpptes under morgonen var negativ och under förväntan, framgår av en analys. Samtidigt blev bankens uppmärksammade analys från i förra veckan sannspådd, då flygbolaget nu vidtar en signifikant omstrukturering.

SAS siktar på att nå besparingar om 7,5 miljarder kr per år för att göra bolaget ”investerbart”, och till planen hör också anskaffning av nytt kapital.

Omställningsprogrammet, som kallas ”SAS Forward”, ska ställa om flottan, erbjudandet och positioneringen inför framtiden samtidigt som bolaget genomgår en digital transformation och fokuserar på hållbara flyglösningar. Mest avgörande i planen är dock att banta balansräkningen och ta in nytt kapital.

DNB räknar med att tisdagens rapport kommer leda till konsensusrevidering nedåt med cirka 20 procent av analytikernas estimat, och att en negativ kursreaktion för aktien därmed är motiverad.

SAS aktie var initialt ned med omkring 10 procent, innan kursen vände upp till plus i takt med en viss lättnad på börsen i sin helhet.