Bankens bedömning ses i kölvattnet av att fler länder hittills inte hållit sig till de överenskommelser som avtalats om produktionsnedskärningar av det svarta guldet, men som nu däremot väntas uppfyllas fullt ut.
I april enades Opec med allierade om att dra ned produktionen med 9,7 miljoner fat per dag till juni. Häromveckan bestämdes att nedskärningarna förlängs till slutet av juli.
I förra veckan lämnade Irak och Kazakhstan planer på hur länderna ska kompensera för deras tidigare bristande efterlevnad av produktionsnedskärningarna. Dessutom har Nigeria, som inte heller helt hållit sig till tidigare överenskommelser, nu redovisat kompensationsplaner.
Som grädde på moset rapporterade Bloomberg News på tisdagsmorgonen att även Angola, Gabon och Brunei har lagt fram detaljerade planer på hur länderna ska minska sin oljeproduktion i linje med sina kvoter samt planer för att kompensera för de avvikelser som ägt rum under maj månad, skriver DNB.
Den norska banken konstaterar vidare att globala råoljelager de senaste månaderna minskat som en effekt av produktionsnedskärningsavtalet.
Vid 10-tiden var spotpriset på både Brent och WTI-oljan upp 1 procent vardera där det förstnämnda handlas till 43,44 dollar fatet medan det sistnämnda byter ägare till nivån 40,99 dollar per fat. Samtidigt pekade terminen för Brent, som sträcker sig till augusti, upp 0,8 procent medan motsvarande termin för WTI-oljan var upp 0,6 procent.
Oljeprisstegringen bidrog även till kurslyft för Stockholmsbörsens oljebolag där IPC och Lundin Energy var upp över 3 procent. Tethys Oil och Enquest steg dryga 2 procent vardera medan Africa Oil handlades marginellt upp.
Shamaran gick motströms och handlades ned 0,9 procent. Värt att notera är att bolaget gjort ett antal nedskrivningar av tillgångar samt befinner sig i likviditetsbrist, något som Direkt tidigare rapporterat om på senare tid.