Oljan Helgens drama vid det extrainkallade Opec-mötet var mycket väsen för ingenting, skriver DNB i en kommentar på tisdagsmorgonen.

Att de totala nedskärningarna (9,7 miljoner fat per dag inom Opec+) skulle uppgå till president Donald Trumps påstående om 20 miljoner fat per dag är blott ett fall av kreativ beräkning, menar bankens analytiker.

Opec+ har förbundit sig att kapa totalt 12,5 miljoner fat per dag från en förväntad april-produktionsnivå. Därefter väntas G20-länder lägga på 5 miljoner fat per dag. Utöver detta väntas strategiska oljereserver fyllas på med 2,5 miljoner fat per dag, vilket således summerar till 20 miljoner fat per dag. Men det är inget som förändrar fundamenta, eftersom marknaden redan visste om de flesta av leden i ekvationen på förhand och inkluderat dessa i analyser sedan tidigare, enligt DNB.

SEB skriver att utbudsminskningarna förvisso för marknaden närmare balans, men först när världsekonomin återgått till 85-90 procent av normalt tempo efter att de vida karantänsrestriktionerna släppts kan situationen stabiliseras.

I påskhelgen var det ”alle man på däck” för att rädda den amerikanska skifferoljesektorn och USA:s president blev näst intill Opec-diktator när han tvingade Saudiarabien och Ryssland att sluta fred, skriver SEB:s analytiker.

Det återstår dessutom att se hur avtalsefterlevnaden blir runt de djupa och specifika minskningsåtgärderna från de länder som skrivit på, enligt SEB.

”Avtalet har inte tecknats av fri vilja från medlemmarna i Opec+. Mindre medlemmar har citerats med uttalanden om att de blivit huggna i ryggen medan Ryssland och Saudiarabien uppenbarligen kuvats av Donald Trump”, skriver SEB.

Det var efter ett samtal mellan den amerikanske presidenten och Saudiarabiens administrative ledare, kronprins Muhammed bin Salman, som öppningen i fråga om utbudsminskningar återigen tog fart efter det priskrig som blev konsekvensen av Opec+-mötet i början av mars. Därefter har också ett antal USA-senatorer hotat Saudiarabien med tillbakadraget militärt stöd om inte utbudssänkningar kommer på plats.

Marknaden kommer dock studsa tillbaka, tids nog, enligt banken. Frågan är då vem som kommer öka produktionen – både innanför och utanför kartellen. Produktionsstimulanser i USA skulle dämpa prisökningen, vilket inte skulle tala till en amerikansk presidents fördel. Frågan är om det ens är Donald Trump.

En mer brännande fråga är när virushotet kan anses vara så pass avvärjt att världsekonomin kan återgå till någon form av normalläge och efterfrågan återhämtas, och om detta sker innan världens lagernivåer har tagit slut och vållar än mer prispress, skriver SEB.

”Om efterfrågan återvänder till 90 procent i juni så kommer den globala oljemarknaden vara i balans i termer av utbud och efterfrågan, dock med enormt höga lagernivåer”, skriver banken.

Oljepriserna handlades upp med 1-2 procent under tisdagsmorgonen. Trots ökningen noterar även Handelsbanken Capital Markets att priset fortsatt är försatt under press av låg efterfrågan.

 

Pandemin
Ingves: Kan göra bra mycket mer om det behövs
Gästkrönika
Lundkvist: Därför står börsen betydligt högre om ett årMen vägen dit blir inte spikrak
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street stiger i inledande handeln
Börsen
Uppåt på börsen
Analys
ABG: Inte troligt att Fabege återgår till historisk tillväxt
Foto: istockphoto
Placera
Pimco: Välj rätt sektor om du vill investera i KinaNya femårsplanen avslöjar Kinas satsningar till 2035
Pandemin
Analys: Vaccinnyheter börjar innebära uppåtriskerRestriktioner kan hävas snabbare
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktier
Tre nya i Paretos portfölj
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Hufvudstaden har mest operativ risk i sektorn
1/12
Trading Direkt: Om Kina, Boozt och teknisk analys av Tesla
Analys
Exane: Därför sänker vi Assa Abloy
Foto: Thomas Johansson/TT
Analys
"Volvo är fortfarande undervärderat"Exane höjer rekommendationen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Placera
Nordeas chefsstrateg: Medvind för riskfyllda tillgångar"Aktier presterar bättre än obligationer"
Aktie
Sinch tog in över 3 miljarderStorägare sålde till Softbank
Aktie
Boozt flaggar för högre omsättningstillväxt
Foto: istockphoto
Aktie
Lunding Mining vill höja utdelningen med 50 procent
Pandemin
Goldman: 70 procent i utvecklade länder vaccinerade nästa höst
Aktier
Lista: Månadens bästa och sämsta aktier
Krönika
Hernhag: Intressanta lägen i kokande fastighetsbransch
Aktier
Här är novembers populäraste aktierVaccinnyheter fick börserna att slå i taket
Bostad
Danske: Bostadsrättspriser fortsatte uppåt i november
Foto: Shutterstock
Skatter
Ny skattereduktion för privatpersoner som installerar grön teknikÄven kostnader för materiel omfattas
Aktier
Entras största ägare nobbar båda buden
Pandemin
Handelsbanken spår svensk dubbeldippBNP sjunker i vinter