Analys DNB Markets har vissa farhågor om att Skanska kommer att sänka sina finansiella mål i samband med den förestående kapitalmarknadsdagen.

Det framgår av en analys i vilken rekommendationen sänks från behåll till sälj, en sänkning Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på onsdagen.

I analysen konstateras att Skanska har infriat endast vissa av de mål som lanserades på kapitalmarknadsdagen 2011 (målen förlängdes 2015), men missat vad gäller målet för avkastningen på eget kapital på minst 18 procent under 2018 samt för byggmarginalen om minst 3,5 procent under perioden 2015-2018.

Banken påminner även om att Skanska redovisade projektnedskrivningar i USA i sex kvartalsrapporter under perioden 2017-2018. Motsvarande siffra för Europa var fyra gångar och i sammanhanget konstaterar även DNB att utdelningen nyligen sänktes med 27 procent.

”Vi ser en potentiell risk på nedsidan med svag byggmarginal och svag bostadsförsäljning”, skriver den norska banken i analysen som släpptes på tisdagskvällen.

Den 21 mars anordnar Skanska en kapitalmarknadsdag. Den var ursprungligen tänkt att hållas den 27 november men sköts upp efter bolagets vinstvarning i höstas då bolaget även aviserade nya åtgärder i den amerikanska verksamheten.