Analys Lundin Minings aktie har fallit 22 procent sedan mitten av november och på de nivåerna är bolagets tillväxtpotential inte inprisad i kursen. Bolaget är ett attraktivt tillväxt- och utdelningsfall, som handlas till rabatt jämfört med andra bolag i sektorn. Det anser DNB Markets, som på fredagen höjde sin rekommendation för gruvbolaget till köp från tidigare behåll, om än med riktkursen sänkt till 50 kr (58).

Att intäkterna under det första kvartalet kommer att påverkas negativt av lägre och volatila metallpriser är rimligt, men produktionen väntas i stort ha löpt väl i enlighet med bolagets tidigare prognoser. Undantaget är zink, då expansionsprojektet i portugisiska Neves-Corvo pausats.

Lundin Mining har en stark balansräkning, produktionen av koppar och zink väntas öka väsentligt kommande två år och investeringsbehovet är för närvarande begränsat, summerar DNB utsikterna för kommande år.

”Givet den starka balansräkningen räknar vi med att bolaget ska aktivera sitt aktieåterköpsprogram, vilket bör ge stöd åt kursen”, skriver banken.

DNB har skruvat upp sina förväntningar på kopparprisutvecklingen framöver, då en ekonomisk återhämtning i Kina väntas bli ”kopparintensiv”. Banken räknar med att cirka 25 procent av det globala kopparutbudet har påverkats av covid-19 och jämför med utbudschocken i samband med finanskrisen, vilken följdes av en tajt marknad med högre priser följande år.

Lundin Mining handlades vid 10.15-tiden på fredagen till drygt 43 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med strax över 3 procent för dagen.

 

Graf: Lundin Mining kursutveckling 2020

image

Källa: Infront