Analyser Fortnox är ledande inom affärssystem som en tjänst, ERP Saas, för små och medelstora företag och bolagets drygt 30-procentiga årliga intäktsökning med en rörelsemarginal på över 35 procent är uthållig. Detta har inte fullt ut uppskattats av marknaden, anser DNB som tar upp aktien till bevakning med en köprekommendation och riktkursen 740 kr.

Fortnox tillhandahåller enligt banken Sveriges ledande molnbaserade affärssystemplattform och har 410 000 lojala kunder. Medan vissa investerare avfärdar bolagets kärnmarknad som varande mättad, visar en analys enligt DNB att Fortnox totala adresserbara marknad år 2025 är 25 miljarder kr – fem gånger större än i dag. Det innebär enligt banken en hållbar tillväxtmöjlighet under det kommande decenniet.

”Vi tror att det är mer korrekt att inta ett mer holistiskt perspektiv på det ekosystem Fortnox bygger som ledare inom ERP Saas, som potentiellt nästa Klarna (betalningar), App Store (med drygt 500 appar), Swish (betalningar), Tink (kreditvärdering i realtid) och Bank ID (elektronisk id) för svenska små och medelstora företag”, skriver DNB i sin analys.

Enligt banken har Fortnox en marknadsandel på 63 procent, 33 procent av sektorns intäkter och 48 procent av sektorns vinstpool, vilket stärker tesen att bolaget är väl positionerat för att erövra en oproportionellt stor del av en stor totala adresserbar marknad. DNB ser dessutom växande inträdesbarriärer då Fortnox inom sektorn anses vara djupt integrerad i kundernas arbetsflöden, samt på grund av ekosystemets bredd och djup och den ökande skalan och inbyggda skalbarheten i affärsmodellen, heter det.

Fram till 2025 räknar DNB med att Fortnox kommer att ha en genomsnittlig årlig intäktstillväxt på 32 procent, medan rörelseresultatet och vinsten per aktien väntas öka i snitt med 40 procent under perioden. Det signalerar att bolaget kan fortsätta att fördubbla vinsten varannat år, som det gjort under det senaste decenniet, enligt analysen.

Fortnox-aktien var på torsdagsförmiddagen upp drygt 3 procent till 551 kr.