Pandemin Det scenario som utspelat sig på både finansmarknader och i näringslivet har liknat ett okontrollerat haveri, men risken är nu att marknadens uppgång – som kan bli en konsekvens av de omfattande stimulanspaketen – blir för snabb jämfört med utvecklingen i den underliggande realekonomin. Det skriver DNB:s Markets analytiker Ulf Andersson och Thomas Jellvik i en kommentar.

Stödpaketen bör enligt analysen sättas i ljuset av att de senaste årens börsuppgång varit kraftig – Stockholmsbörsens OMXS30 är mindre än 10 procent lägre än vid ingången av 2019.

”Mycket av denna nedgång kommer också att efterföljas av uppgång, till viss del snabb uppgång så snart förtroendet återvänder till marknaderna”, skriver DNB.

Situationen i realekonomin är betydligt mer bekymmersam än vad som sker på finansmarknaderna, enligt banken. Delar av näringslivet har fått stänga igen helt och hållet med stora varsel som följd.

”Okontrollerat haveri”

”Till skillnad mot raset på finansmarknaderna som sannolikt har börjat stanna upp /…/ kommer denna mycket oroande utveckling i näringslivet att fortsätta. Om ingen uppbromsning sker snart går vi raskt mot ett okontrollerat realekonomiskt haveri som kommer att påverka finansmarknaden negativt i en andra våg”, skriver DNB.

Vad gäller den kanske sköraste punkten i det finansiella systemet – bankerna – finns dock inte ännu något skäl till oro. Ett tecken på detta är att de är välkapitaliserade, vilket inte minst framgått av bankernas svaga intresse för Riksbankens nödåtgärdspaket med kreditfaciliteter.

Problemet ligger enligt DNB-duons analys snarare i en befarad kapacitetsbrist – en faktor som bevittnats i stor skala hos banker ute i Europa – när en störtflod av företag behöver lån som måste handläggas hos bankerna.

”Svenska bankerna stor tillgång”

Den italienska Banca di Piacenzas vd Corrado Sforza Fogliani har varit inne på samma spår:

”Risken är att när hästen väl letts fram till vattenkaret så orkar den ändå inte dricka längre”, sade han till Reuters på tisdagen.

De svenska bankernas sedan 90-talet väl upparbetade kreditsystem kommer därför vara en stor tillgång i den här krisen, enligt DNB.

Vad gäller den havererade och under de senaste veckorna helt illikvida företagsobligationsmarknaden har centralbanker nu ridit ut till försvar och förhoppningen är att medelstora och stora bolag nu snart kan nyttja marknaden. Det är en mycket viktig komponent för att bringa ordning i situationen, skriver banken.

Historiskt har återhämtningen efter kriser legat runt 30 procent och därefter dröjt två år innan en normalisering av värderingen. Det kan dock gå fortare nu ”om policymixen är väl avvägd”, skriver analytikerna.

”Double dip-risk”

”Börsbolagens finansiella situation var generellt god innan krisen. Det som kan tala emot detta är givetvis en djupare och mer utdragen recession. Skulle de finanspolitiska åtgärderna i sådan situation stramas åt för tidigt finns en risk för en så kallad ‘double dip’ där aktiemarknaden åter faller tillbaka”, skriver DNB.

Slutligen konstaterar banken att det är klart större risk för länder med stora statsskulder – USA, Italien, Frankrike och Spanien – länder som dessutom tycks bli de hårdast drabbade, än för ett mer välbalanserat Sverige.

”Just nu är det akut livräddning av världsekonomin som är i fokus, men snart nog är detta frågor som kommer behöva tas om hand om också”, skriver DNB.

 

Foto: Christer Fälldin/Privata Affärer
Fondfunderingar
Experten: Investmentbolag eller fonder
Foto: istock
Placeringar
Chefsstrategen: Överviktar USA, IT och HälsovårdNordea väljer neutral aktievikt för juni
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Börsen
Stark tisdagsbörs
Foto: AP/TT
Wall Street
Fortsatt uppåt på Wall Street
Aktie
Volvo: Fordonsanvändandet på nivåer som före corona
Placeringar
FI återkallar tillståndet för Exceed Capital"Har brutit mot centrala kundskyddsregler"
Foto: istock
Spara
SEB: Hushållens förmögenhet minskade första kvartalet"Fallande aktietillgångar efter historiskt börsras"
Krisen
Epiroc pandemi-varslar"Betydande minskning i efterfrågan"
2/6
Trading Direkt: Spaning om Hansa Biopharma
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Foto: Jeppe Wikström/TT
Analys
Jefferies: Massapriserna handlas sidledesSänker stark SCA-aktie till "underperform"
Foto: istockphoto
Sektor
Bioteknik och programvaror vinnare på pandeminSektorrotation på börsen
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Sektor
Stort spelsug när amerikanska kasinon öppnarSvenska spelbolag ser potential
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
HSBC: Oro för utspädning i SAS
Foto: istockphoto
Asien
Fortsatt uppåt i Asien
Foto: Shutterstock
Ädelmetaller
”Silvret kan gå från 17 dollar till 26 dollar vid årsskiftet"”Fattigmansguldet börjar glimra”
Foto: Peter Wixström/Aftonbladet/IBL
Bostad
Rekordutbud av bostadsrätter till salu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Billigaste elen en majmånad senaste 15 åren"Halvering av snittpriset"
Analyser
Här är juni månads första nya köprekar
Foto: Shutterstock
Aktier
Två nya i Paretos portfölj
Krisen
Traton: Scania på väg säga upp tusen i Södertälje"Tar lång tid innan efterfrågan återkommer"
Bostad
Bomarknaden: Bred prisuppgång i maj
Valuta
SEB: Stark comeback för kronan”Räkna med dollarpris på 8,20 kr”
Köptips
Börsveckan: Tre aktier att köpa