Analys En stark aktiekursutveckling, en potentiellt svag rapport för det tredje kvartalet samt alltför höga marknadsförväntningar på Tele2:s kassaflöde och kostnadsbesparingar - det är vad som leder DNB Markets till att sänka sin rekommendation för aktien till sälj, från tidigare behåll.

”Vi räknar med relativt svaga trender för den svenska verksamheten, som står för omkring 80 procent av bolagets försäljning och ebitda-resultat”, skriver banken i en analysuppdatering, där riktkursen 135 kronor dock upprepas, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare.

Vad gäller det fria kassaflödet ligger DNB klart lägre än bolagets konsensussammanställning av analytikernas prognoser för 2020, med hänvisning bland annat till högre spektrumkostnader och kommande 5G-lansering.

De kostnadsbesparingar, utöver synergier relaterade till Com Hem-förvärvet, som bolaget flaggat för bör redan vara diskonterade av marknaden, menar DNB vidare.

”Vi ser en risk att marknadsförväntningarna på kostnadsbesparingar redan är för höga”, skriver banken.

Tele2 handlades vid 10.30-tiden på fredagen till omkring 138:30 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med knappt 2 procent för dagen. Konkurrenten Telia var samtidigt oförändrad, medan Telenor steg 0,5 procent i på Oslobörsen.