Analys Aktiemarknaden har generellt nonchalerat den risk som finns i Catenas äldre bestånd och i logistikfastigheter utanför städerna. Det menar den norska DNB som inlett bevakning av fastighetsbolaget genom att sätta en säljrekommendation på aktien.

”Enligt oss verkar det som att Catena värderas som om det till 100 procent består av premiumfastigheter inom logistik, men efter att ha analyserat Catenas portfölj tror vi att marknaden har underskattat risken i den del av portföljen som består av äldre byggnader och som avser sekundärlägen”, skriver DNB i analysen.

Den norska banken konstaterar att det råder brist på logistikfastigheter för närvarande och att i princip alla kvadratmeter, oavsett kvalité, hyrs ut. Men, betonas det i analysen, mycket mark är under utveckling och DNB tror att det så småningom kommer att leda till press på det utbud som kommer från äldre logistikfastigheter.

Banken menar också att avkastningsdifferensen mellan moderna premiumfastigheter inom logistik och äldre logistikfastigheter på sämre lägen är för liten och den kommer enligt DNB att blir större ”så snart vi ser de första tecknen på att marknaden återvänder till jämvikt”.

DNB sätter riktkursen till 260 kronor, en nivå aktien handlades kring innan sommarens branta uppgång. På tisdagen byter aktien ägare kring 316 kronor, vilket ger ett marknadsvärde på Catena om 11,9 miljarder kronor.