Analys DNB Markets höjer sin rekommendation för Lundin Energy till köp från behåll. Riktkursen höjs till 245 från 200 kronor. Det framgår av en analys.

Givet Lundin Energy-aktiens underprestation om 25 procent sedan novembers lägstanivåer jämfört med den norska sektorkollegan Aker BP ser DNB Markets en mer tilltalande utveckling på kort sikt för det svenska oljebolaget.

Banken pekar därtill i analysen på en uppkommande potentiell katalysator för Bask-prospektet för licensen PL533B, där Lundin Energy har ett ägandeskap om 40 procent.

”Trots att borrningen vid Bask (potential om 250 miljoner fat oljeekvivalenter brutto) har försenats, väntar vi oss resultat i januari. Brunnen borras med ny seismisk teknologi och framhölls som den mest lovande inom Barentshavs-programmet.”

Om ett fynd vid Bask stöts på skulle det agera stöd till utvecklingen av Alta/Gohta som bedömts inte ha någon fristående kommersiell lönsamhet självmant, skriver DNB Markets.

Givet Lundin Energys ”stabila kassaflöde” förväntar sig banken en förhöjd utdelning där det finns rum för en substantiell uppgradering.

”/…/däremot bedömer vi att bolaget kommer fokusera på en mer stabil utdelningstillväxt för de kommande åren”, skriver DNB Markets som spår en kvartalsutdelning om 0:40 dollar, vilket är högre än nuvarande analytikerkonsensus om 0:30 dollar, och som skulle motsvara en ökning på 60 procent från nuvarande nivåer och innebära en direktavkastning på 6 procent.

Lundin Energy-aktien steg 8 procent på torsdagsförmiddagen till 237:80 kronor. Värt att notera är att oljebolagen på Stockholmsbörsen också handlades upp på bred front, med mellan 3-10 procent. De märkbara uppgångarna kan ses i spåren av att OPEC-medlemmen Saudiarabien och Ryssland nått en kompromiss som innebär att oljeproduktionen hålls på samma nivå i februari och att produktionshöjningar skjuts upp till mars.

Brent-oljan var på förmiddagen upp 0,3 procent till över 54 dollar fatet medan WTI-oljan steg 0,7 procent.