Aktie De obekräftade uppgifterna i media om ett fientligt bud på Nokia kallar DNB Markets för "inte den mest övertygande M&A-storyn". Det framgår av ett marknadsbrev från banken efter att TMT Finance på torsdagen uppgett att Nokia anlitat Citi för att försvara sig mot ett fientligt uppköpsintresse.

Enligt DNB Markets verkar källorna till uppgifterna vara något tunna. Banken skriver att de flesta uttalanden som görs ser ut att vara en återanvändning av tidigare spekulationer som följde efter uttalanden från den amerikanska justitieministern William Barr i februari om att USA bör investera i Nokia, Ericsson, eller bådadera, för att motverka dominansen från kinesiska Huawei inom 5G.

Uppgifterna i TMT Finance gör gällande att potentiella intressenter på Nokia kan bland annat vara riskkapitalbolagen KKR, Apollo och Blackstone.

I TMT Finance artikel noterar källor att det finns en koppling mellan riskkapitalbolaget Blackstones grundare och den amerikanska presidenten Donald Trump. Enligt källuppgifterna kan den amerikanska presidenten ”uppmuntra Blackstone att lägga ett bud på Nokia”, skriver DNB Markets i sin analys.

DNB Markets lyfter också fram att värderingen av Nokia i artikeln, där TMT Finance hänvisar till Yahoo Finance, försvagar trovärdigheten i uppgifterna.

Enligt artikeln uppger TMT Finance att företagsvärderingen för Nokia kan uppgå till 17,35 miljarder dollar, vilket enligt DNB skulle indikera 3,15 euro per aktie.

Det är en för liten premie och når inte upp till den nivån som ett bud sannolikt skulle behöva ligga på för att lyckas, om det nu skulle materialiseras, skriver DNB.

Uppgifterna om att det är riskkapitalbolag som är intresserade av Nokia ser däremot DNB som troliga givet Nokias låga värdering.

”Vi tror att Silver Lake, som äger Motorola Solutions, också kan vara en potentiell budgivare”, skriver DNB Markets men påpekar samtidigt att det är tveksamt om EU skulle tillåta ett uppköp som eventuellt kan uppfattas ha geopolitiska motiv.

Nokia, som steg 7,7 procent under den sena handeln på torsdagen, fortsatte uppåt på fredagen. Vid 10.40-tiden hade Nokiaaktien lyft ytterligare 3,2 procent och Ericsson hade samtidigt gått upp 1,8 procent.