Placera Biden-effekten får omedelbara positiva effekter på marknaderna inom de sektorer som den nye presidenten prioriterar. Även centralbankernas och olika regeringars stimulanser driver börserna uppåt mot årsskiftet, trots en samtidig stor utbredning av pandemin. Den underliggande styrkan i de cykliska sektorerna spelar också roll för den kommande haussen, anser DNB:s Ulf Andersson och Thomas Jellvik i bankens senaste makrorapport ”Veckan i Sverige”.

USA:s ekonomi får ett annat innehåll när Biden tillträder som president. Biden för en mer traditionell ekonomisk politik där den offentliga konsumtionen och offentliga investeringar driver tillväxt i stället för skattesänkningar som stimulerar privata investeringar, menar DNB.

Det som blir totalt avgörande för den amerikanska ekonomiska politiken blir valet till Senaten, där resultatet i delstaten Georgia blir klart först den 5 januari, 15 dagar före den nye presidenten installeras. Med en Biden-övervikt där blir hela kongressen blå, det vill säga med Demokraterna i majoritet.

Utebliven marknadsoro

Det har inte blivit någon omfattande marknadsoro efter valet, trots det nuvarande otydliga scenariot med en president som inlett rättsprocesser för att kunna sitta kvar, trots valresultatet.

I själva verket är marknadsreaktionerna positiva och DNB tror att marknadsresponsen på valet kommer att bestå, åtminstone så länge som marknaden uppfattar att Joe Biden får genomslag för sin politik.

Men det är inte bara den amerikanska politiska och ekonomiska scenen som påverkar marknaderna. Pandemin gör det också, i lika hög, eller högre grad.

Det finns en kortsiktig positiv effekt som är resultatet av flera olika faktorer, som kommer att fortsätta stimulera amerikansk ekonomi. Det i sin tur påverkar positivt även den svenska och den globala ekonomin.

Det är framför allt de sektorer som är kopplade till den nye presidentens prioriterade områden som kommer att få en ordentlig skjuts uppåt, menar DNB.

”Omedelbara effekter”

”De realekonomiska effekterna får dock genomslag först på lite längre sikt. I de finansiella marknaderna är de omedelbara”, skriver Ulf Andersson, chef DNB Markets Sverige och Thomas Jellvik, makroekonom.

”Bäst kan de stora förväntade skillnaderna mellan Trumps och Bidens ekonomiska politik beskrivas som ett skifte från ”trickle down” mot en traditionell Keynesiansk expansiv ekonomisk politik där offentlig konsumtion och offentliga investeringar skall driva tillväxt istället för att denna förväntas sippra ned i ekonomin som ett resultat av privata investeringar stimulerade av skattesänkningar”, skriver de.

En ytterligare stor skillnad blir de amerikanska inrikespolitiska frågorna och synen på internationell ekonomisk politik.

Grön omställning och sjukvård

Sammantaget tror DNB på en mycket expansiv politik och de hänvisar till en studie som gjorts av Moody’s Analytics som bedömer att de offentliga utgifterna ökar med 7 300 miljarder dollar under de närmaste tio åren, om Joe Biden fullt ut får forma sin politik.

De offentliga utgifterna kommer främst styras mot sektorer som sjukvård, utbildning, infrastruktur, grön omställning samt till en höjning av minimilöner.

Dock, anser DNB, finns det en viss motverkande kraft i form av ansträngt höga värderingar, vilket talar för att uppgången på börsen under 2021 blir mer dämpad.

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"