Sektor Efterfråge- och utbudsbalansen i oljemarknaden ser ut att röra sig mot mjukare territorium för att i det första kvartalet 2021 vända till en överutbudssituation. Det skriver DNB Markets i en sektorkommentar på onsdagen.

”Vi ser en mycket begränsad uppsidopotential för oljepriserna kortsiktigt på grund av en mjukare balans, fyllda oljelager och en fortsatt hög nivå av Opec+ reservproduktionskapacitet”, skriver DNB Markets.

För det andra halvåret 2021 räknar dock banken med att marknaden kommer vara klart underlevererad, vilket är ett av bankens huvudargument för att oljepriserna under fjärde kvartalet 2021 uppskattas stiga till omkring 60 dollar fatet.

”Synen på oljeprisutvecklingen är hyfsat neutral på kort sikt, men vi förhåller oss fortsatt optimistiska för andra halvåret 2021”, understryker banken.

I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt uppger DNB:s oljeanalytiker Helge André Martinsen att den kortsiktiga oljeprisutvecklingen är ”väldigt” beroende av hur vaccineringen mot covid-19 fortskrider samt produktion och distribution av vaccinet.

”Nedsidorisken (för oljepriset; reds anm) är relaterade till de mutationer av coronaviruset som nyligen uppmärksammats vilket gör att vaccinprocessen präglas av högre risk. Detsamma gäller för den förväntade återhämtningen av efterfrågan under 2021”, uppger analytikern.

På frågan om vilka pristriggers som ligger i korten konstaterar Helge André Martinsen att fokus riktas mot Opec-mötet som väntas hållas den 4 januari nästa år där utfallet kommer vara ”viktigt” för oljemarknadens utveckling.

”Vi förväntar oss att Opec, med allierade, kommer överens om en fortsatt blygsammare minskning av de nuvarande produktionsbegränsningarna, där en produktionsökning om 0,5 miljoner fat per dag väntas inledas från den 1 februari nästa år”, säger oljeanalytikern.

Enligt färsk statistik, publicerad på tisdagskvällen, framgick att de amerikanska lagren av råolja ökade med 2,7 miljoner fat under föregående vecka.

Beskedet fick initialt oljepriserna att handlas ned något på onsdagsmorgonen där en ytterligare bidragande orsak till pristappet var att USA:s president Donald Trump hotat att inte skriva på det nya stimulanspaket som är på gång – på grund av att han anser att summan för direktutbetalningarna är för låg.

Omkring 11.30-tiden på onsdagen hade oljepriserna dock återhämtat sig och Brentpriset sågs något över 50 dollar fatet, en uppgång om 0,9 procent, medan amerikanska WTI-oljan kostade 47 dollar vilket även det speglar en dagsuppgång om 0,8 procent.

Enligt Kotak Securities befinner sig prisstödnivån för Brent kring 49 dollar fatet, men om avsluten hamnar under den nivån kan det innebära ett kraftigt prisfall till 46 dollar per fat, rapporterar Reuters.

Under 2020 har rörelserna i oljepriserna varit kraftiga i spåren av coronapandemin och sedan årsskiftet har priset på Brent totalt sett backat med omkring 24 procent. I april sågs Brentpriset till en lägstanivå för året då ett fat kostade 19:66 dollar. Sedan dess har priset stigit med hela 154 procent.

 

Graf: Prisutveckling för Brentoljan sedan årsskiftet.

image

Bildkälla: Infront.

 

Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Börsen
Bred nedgång på Stockholmsbörsen
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
Aktie
Rejält försäljningstapp för Clas Ohlson
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"
Foto: Shutterstock
Placera
Threadneedle: Ljusa utsikter för tillväxtmarknaderna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
S-ledamöter vill se över amorteringskravetVill se mer välavvägt krav för unga och förstagångsköpare
Analys
Pareto: Mycket talar för snabbare vinstökning i BalderHöjer fastighetsbolaget till köp
Analys
Berenberg: Atlas Copcos värdering omöjlig att motiveraAnalyshuset sänker till sälj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska aktierekar
Aktie
Norwegian vill ta in nya miljarderLägger ner långdistansnätet och fokuserar på Europa
Bostad
Mäklarstatistik: Stabila priser i december
Aktier
Amerikaner kan fortsätta investera i Alibaba, Tencent och Baidu
Placera
Swedbank höjer aktievikten ytterligare"Ingenting ter sig längre omöjligt"
Foto: Shutterstock
2021
Blackrock: Svag blå majoritet talar för risktillgångar"Men risk för knölig resa för tillgångspriser i stort"
Analys
DNB: Läge för multiexpansion för Veoneer"Attraktivt ingångsläge"
Placera
Aktiechefen: Bra tillfälle bredda portföljen"Börserna fortsätter uppåt bredare än tidigare"
Placera
Swedbank Robur slutar investera i fossila bränslen
Aktietips
Här är Swedbanks nya fokusfavorit