Banken konstaterar att konsensusestimaten för SBB:s operativa kassaflöde per aktie spretar mest i sektorn med ett spann på 1,15 till 2,81 kr per aktie. En av anledningarna till det breda intervallet är att vissa analytiker inte justerar för utbetalningar till D-aktier och/eller hybridobligationer.
”…detta har lett till att konsensusestimaten för B-aktien ser för höga ut, och väl tilltagen värdering”, skriver DNB.
Banken menar att vissa investerare och analytiker tycks missförstå SBB:s kapitalstruktur som har en mix av B-aktier, D-aktier och hybridobligationer. I enlighet med IFRS klassas D-aktier som eget kapital, men enligt DNB har aktieslaget ”skuldliknande karaktär”.
Det förekommer också stora skillnader av hur substansvärdet räknas där SBB använder ett flertal olika mått, konstaterar DNB. EPRA NRV, som exkluderar utspädning från bolagets konvertibellån om 28,21 kr per aktie men inkluderar 4,3 miljarder i goodwill, ger det högsta värdet.
”Dock menar vi att bolagets rapporterade EPRA NTA på 20,86 kr per aktie, som exkluderar goodwill och inkluderar utspädningseffekten, är ett bättre och mer jämförbart substansvärde”, skriver DNB.
Även vad gäller risksidan menar DNB att många analytikerkollegor underskattar den långsiktiga risken för fastigheter, som trots SBB:s viktning mot samhällsfastigheter finns där.
SBB:s aktien handlades på tisdagen till 27,00 kr, en nedgång på 1,6 procent.