Analys SSAB-aktien ser ut stå inför ett bra år. Det finns en rabatt relativt sektorkollegor och dessutom har bolaget stark balansräkning samt stabila kassaflöden. Det skriver DNB Markets i en analys och höjer riktkursen för SSAB till 56 kr (45) och upprepar sin köprekommendation.

Trots att SSAB-aktien är upp strax över 50 procent i år har den underpresterat gentemot bolagets sektorkollegor med 19 procent sedan juni förra året, framhåller DNB Market.

Banken skruvar samtidigt upp sina förväntningar för SSAB:s ebitda-resultat med omkring 20 procent för 2021 och 2022 för att spegla de ”starka” stålpriserna. Noterbart är att bankens ebitda-estimat för det innevarande helåret ligger nästan 50 procent högre än konsensus.

Vidare ser DNB Markets en återföringspotential i storleksordningen 8 miljarder kr, motsvarande 18 procent av SSAB:s nuvarande marknadsvärde.

”SSAB har en branschledande kassaflödesgenerering/…/. Balansräkningen är i bättre form nu än den varit de senaste tio åren och som en konsekvens av beslutet att inte gå vidare med förvärvet av Ijmuiden ser vi att en stark utdelningshistoria nalkas”, resonerar banken.

Omkring lunchtid på onsdagen steg aktien drygt 4 procent och bytte händer till 46,80 kr.

SSAB-aktien har med råge passerat de toppnivåer som sågs innan pandemin slog till i fjol. Sedan inledningen av 2021 är aktien upp nästan 60 procent.