DIREKT POD: HYPERDIGITALISERINGENS POST-PANDEMISKA SLAGFÄLT

2021-08-11 08:15:31

STOCKHOLM (Direkt Studios) Samtidigt som pandemin satte handklovar på den fysiska ekonomin i inledningen av coronakrisen uppstod en explosion i efterfrågan mot den mest futuristiska delen av vår ekonomi.

Efter sex kvartal i pandemin, vars orkanvindar format ett ekonomiskt landskap likt ett ekonomiskt Edens lustgård för techbolag, tycktes vinden till sist ha mojnat. Pandemin blev en dödlig global kris som kom att bygga om det globala näringslivet och ekonomin, men parallellt med den digitalekonomiska boomen följde också ett rekordsnabbt materialiserande av djupgående problem för våra demokratier.

Hur ska vi hädanefter hantera den nya normaliteten med kapitalstarka globala techbolag som med vårt uttryckta godkännande övervakar oss och samlar in identitetskodad användardata i realtid, kan vi göra något för att utvecklingen inte ska ske på bekostnad av vår demokrati, eller är vi på väg att skapa digitala diktaturer i vad som kommit att kallas för The Metaverse?

De frågorna ställer programledaren Martin Nilsson utrikesredaktör Joakim Rönning i det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen.

Podcasten finns tillgänglig på alla podcastplattformar, bland annat Spotify, Apple Podcaster och Acast.Direkt-SE