DIREKT POD: CIVILISATIONENS UNDERGÅNG MED PENTAGONS TRÄDKRAMARE

2021-04-28 11:07:54

STOCKHOLM (Direkt Studios) Som genom varseblivning har alla mänskliga civilisationer sedan Mesopotamien och framåt haft en föreställning gemensamt: Djävlas man med underjorden så gör man det helt på egen risk.

Ändå har vi gång efter annan i historien tenderat att se bort från denna fruktan. Med dollartecken i ögonen och en övertro på våra egna förmågor har dock särskilt den moderna människan avfärdat naturens stränga begränsningar, lekt med underjordens mytologiska väsen och satt klimatet och vår blotta existens på spel - något som till och med världsbörsernas yrvakna oljebolag till sist nu har fått inse. I alla fall på pappret.

Jo, för nu ska vi prata olja och klimat, men det är inte den vanliga diskussionen om FN:s Parisavtal och tvågradersmål för att hindra havslinjens höjning.

Det här avsnittet av FollowTheMoney av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning handlar om hur civilisationer går under - något som alltid blivit konsekvensen för samhällen som misslyckats med att tämja den natur vi är del av - och vem som ligger bakom den här berättelsen är ingen mindre än ledningen över världens mest oljekonsumerande organisation: Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastplattformar, bland annat på Spotify, Apple Podcast och Acast.


image


Nyhetsbyrån Direkt är en del av Infrontkoncernen.Direkt-SE