Resa Rätt till ombokning, ersättning om du själv köper biljetter hos andra bolag och rätt till assistans i form av mat och logi om det skulle behövas. Det är några av de rättigheter du som passagerare har om du drabbas av pilotstrejken hos British Airways.

British Airways har ställt in 1 600 flygningar i dag och i morgon då bolagets piloter gått ut i strejk på grund av lönebråk. Ett tiotal flygningar från Sverige påverkas i dag och ungefär lika många på tisdagen. Det gäller framförallt flygningar till och från London Heathrow på Landvetter och Arlanda. Men även skåningar som tänker åka från Kastrup lär få svårt att komma i väg.

Rätt till ombokning och assistans

Om ditt flyg ställs in har du rätt så långtgående rättigheter. Du som drabbas av en inställd flygning på grund av strejk har rätt till ombokning av biljetten. En ombokning kan också ske till ett annat flygbolag som flyger när BA står på marken.

Men om ombokningen gör att du drabbas av en längre försening har du rätt till mat och dryck under tiden. Blir flygningen av först dagen efter måste BA dessutom stå för övernattning på hotell.

Problemet är att trycket på British Airways kundservice är hårt. Om du inte kommer fram för att få hjälp kan du själv köpa en biljett på ett annat bolag och begära ersättning i efterhand av BA. Spar kvitton för den nya biljetten samt eventuell mat och login om du kommer i väg senare än vad det var tänkt.

Avbokning=ingen hjälp eller ersättning

Ett annat alternativ är att helt enkelt avboka din biljett och begära pengarna tillbaka. Men tänk på att i samma sekund som du bokar av och begär återbetalning så har BA inte längre något ansvar i form av mat, dryck och övernattning om du blir fast på ditt resmål. Du lär heller inte få ersättning om du bokar in dig på ett annat flygbolag för att komma i väg.

Schablonersättning avgörs från fall till fall

Den som drabbas av inställda flyg kan enligt EU-reglerna också ha rätt till en schablonersättning på upp till 600 euro beroende på flygningens längd och hur lång förseningen blir. Men flygbolag behöver inte betala ut ersättningen om det inställda flyget beror på ”extraordinära omständigheter”.

Strejk har ofta klassats som en extraordinär omständighet, inte minst av flygbolagen. Häromveckan kom också Allmänna reklamationsnämnden ARN fram till att SAS pilotstrejk i våras var en ”extraordinär” omständighet. Men sista ordet i den frågan är ännu inte sagt då fallet möjligen också kommer att prövas i domstol.

Det är kort sagt oklart och en tolkningsfråga från fall till fall om strejk är en extraordinär omständighet. British Airways menar att EU:s regelverk för schablonersättning inte gäller men frågan lär prövas vidare. Det skadar alltså inte att också begära schablonersättning enligt EU-reglerna.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent