Resa Rätt till ombokning, ersättning om du själv köper biljetter hos andra bolag och rätt till assistans i form av mat och logi om det skulle behövas. Det är några av de rättigheter du som passagerare har om du drabbas av pilotstrejken hos British Airways.

British Airways har ställt in 1 600 flygningar i dag och i morgon då bolagets piloter gått ut i strejk på grund av lönebråk. Ett tiotal flygningar från Sverige påverkas i dag och ungefär lika många på tisdagen. Det gäller framförallt flygningar till och från London Heathrow på Landvetter och Arlanda. Men även skåningar som tänker åka från Kastrup lär få svårt att komma i väg.

Rätt till ombokning och assistans

Om ditt flyg ställs in har du rätt så långtgående rättigheter. Du som drabbas av en inställd flygning på grund av strejk har rätt till ombokning av biljetten. En ombokning kan också ske till ett annat flygbolag som flyger när BA står på marken.

Men om ombokningen gör att du drabbas av en längre försening har du rätt till mat och dryck under tiden. Blir flygningen av först dagen efter måste BA dessutom stå för övernattning på hotell.

Problemet är att trycket på British Airways kundservice är hårt. Om du inte kommer fram för att få hjälp kan du själv köpa en biljett på ett annat bolag och begära ersättning i efterhand av BA. Spar kvitton för den nya biljetten samt eventuell mat och login om du kommer i väg senare än vad det var tänkt.

Avbokning=ingen hjälp eller ersättning

Ett annat alternativ är att helt enkelt avboka din biljett och begära pengarna tillbaka. Men tänk på att i samma sekund som du bokar av och begär återbetalning så har BA inte längre något ansvar i form av mat, dryck och övernattning om du blir fast på ditt resmål. Du lär heller inte få ersättning om du bokar in dig på ett annat flygbolag för att komma i väg.

Schablonersättning avgörs från fall till fall

Den som drabbas av inställda flyg kan enligt EU-reglerna också ha rätt till en schablonersättning på upp till 600 euro beroende på flygningens längd och hur lång förseningen blir. Men flygbolag behöver inte betala ut ersättningen om det inställda flyget beror på ”extraordinära omständigheter”.

Strejk har ofta klassats som en extraordinär omständighet, inte minst av flygbolagen. Häromveckan kom också Allmänna reklamationsnämnden ARN fram till att SAS pilotstrejk i våras var en ”extraordinär” omständighet. Men sista ordet i den frågan är ännu inte sagt då fallet möjligen också kommer att prövas i domstol.

Det är kort sagt oklart och en tolkningsfråga från fall till fall om strejk är en extraordinär omständighet. British Airways menar att EU:s regelverk för schablonersättning inte gäller men frågan lär prövas vidare. Det skadar alltså inte att också begära schablonersättning enligt EU-reglerna.

Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Säsongspremiär för aktiechattenHernhag är tillbaka!
Aktie
Kursrusning i Spotlightbolag efter missförstånd"Vår produkt har inget med Covid-19 att göra"
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens analyser
Börsen
Småsur avslutning på torsdagsbörsen
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Insider
Amazons grundare säljer aktier för miljarder
Asien
Blandat på Asiens börser
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Cevian sålde storpost i ABBHär är Gardells förklaring
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Krisen
Större BNP-tapp än väntatSveriges BNP sjönk 8,6 procent
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Krisen
Mnuchin hoppas på nytt stimulanspaket i slutet av veckan
Handelskriget
WSJ: USA ska diskutera handelsavtal med Kina
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona