IPO Inför veckans två börsnoteringar av bolag med koppling till bilar rekommenderar Dagens Industri att teckna Ctek medan rådet för Cary däremot blir "teckna inte".

Det framgår av analysen ”Veckans aktie”, där tidningen målar upp en duell mellan de två börsnoteringarna som genomförs av riskkapitalbolagen Altor och Nordic Capital med en dags mellanrum.

”Drabbningen riskerar avgöras på knockout, innan matchen ens har kommit i gång på allvar”, skriver Dagens Industri.

Enligt tidningen har Ctek ett starkt varumärke, som bärs av teknikledarskap och premiumprodukter, något som kommer till finansiellt uttryck i en bruttomarginal på cirka 55 procent, vilket bäddar för vinstutväxling om bolaget tar tillvara på sina mycket goda tillväxtförutsättningar inom laddprodukter för elbilar.

Med Latour som största ägare, med 31 procent av aktierna, kommer potentialen att förvaltas på bästa sätt, heter det i analysen.

För Cary Group, som tidigare hette Ryds Bilglas, menar dock Dagens Industri att alla bitar måste falla på plats och inget får gå fel när bolaget ska växa in i den höga värderingen.

”Låt AMF och övriga förvaltare ta hand om aktierna, men väck mig gärna om börsvärdet skulle kapas med en tredjedel”, skriver DI:s Richard Bråse.