Aktietips Alligo har potential att bli ett vilddjur till serieförvärvare och chansen finns till en kraftig uppvärdering. Det skriver Dagens industri i en analys av aktien där rekommendationen blir köp.

Om man lägger ihop två bolag där det ena haft skruttig lönsamhet och svag tillväxt i över ett decennium medan det andra är i god form och har vuxit snabbt historiskt, får man dagens Alligo.

Bolaget är en sammanslagning av Swedol och Bergman & Bevings gamla Tools-verksamheter i Sverige, Norge och Finland. Sedan bolagen slogs ihop 2020 har mycket gjorts i form av sammanslagna och nedlagda butiker, nya system för it, affärs- och priser samt en avknoppning av Komponent & Tjänsteaffären.

Alligo är Nordens största handlare i arbetskläder, skydd, verktyg och förnödenheter med ett börsvärde på cirka 5,2 miljarder kronor. Branschen är enligt Di kapitalsnål med fasta prislistor och snåriga system av rabatter och bonusar som bygger kundlojalitet.

För att förbättra affären behöver bolaget enligt tidningen öka försäljningen, där målet är 5 procents organisk tillväxt per år. Alligo behöver få mer små och medelstora kunder, vilka ger högre marginaler, och sälja mer av egna varumärken som även det skulle öka marginalen.

Aktiens värdering, 11 gånger fjolårets skuldjusterade rörelseresultat, lockar enligt Di. Om Tools är på väg upp mot Swedolstandard, Norge och Finland närmar sig Sveriges marginaler och bolaget gör fler förvärv finns chans till en kraftig uppvärdering enligt tidningen.