Aktietips Sandvik har underpresterat gentemot börsen och Stefan Widing, som utsågs till vd 2019, har fått se det breda industriindexet SX50 stiga nästan dubbelt så mycket som aktien sedan han tillträdde. Men det kommande året lär det lossna, skriver Dagens Industri som ger Sandvik en köprekommendation i måndagens utgåva av tidningen.

Svag organisk tillväxt, hög konjunkturkänslighet, felköp i form av oljeservicebolaget Varel och ett bolag som legat efter i digitaliseringen är enligt tidningen några av orsakerna till att Sandvik utvecklats svagt.

DI listar dock ett antal faktorer som bidra till att skingra molnen. Den planerade särnoteringen av SMT nästa år, som bör innebära att Sandvik närmar sig Atlas Copco och Epiroc i lönsamhet. Bilproduktionen, som väntas öka med 11 procent både 2022 och 2023. Förvärven, som paketerat om verktygsaffären med automationsmjukvara och ökat andelen lönsam gruveftermarknad.

Genom en bit-för-bit-värdering baserad på resultatprognoserna för 2023 och lämpliga jämförelseobjekt, med centrala kostnader och nettoskuld borträknat, kommer tidningen fram till ett värde för Sandvik på nära 400 miljarder kronor eller 317 kronor per aktie.

”Det skulle motivera en kursuppgång med nästan 40 procent. Med samma kalkyl utan några rabatter stiger uppgångspotentialen mot 60 procent. Vi köper”, skriver DI.

Sandvik stängde i fredags vid 232:40 kronor.