Aktietips Det värsta kan vara förbi för Handelsbanken och med sin historiskt låga värdering är aktien köpvärd, skriver Dagens industri i sin senaste "Veckans aktie"-analys.

Handelsbanken har inte komprometterats med penningtvättsbyk men aktien har trots detta utvecklats svagast i sektorn, troligen på grund av ett högt kostnadsläge kopplat till ett envist internt motstånd mot ökad digitalisering och färre bankkontor, resonerar Di.

Nu tycks det dock blåsa nya vindar då banken ska sänka kostnaderna genom att stänga kontor, åtgärder som Di betecknar som ”ett steg i rätt riktning”, och som visar att vd Carina Åkerström tagit kommandot när hon lyckats kämpa ner det interna motståndet från de som vill bevara den nuvarande kontorstunga strukturen.

Enligt analysen borde det finnas betydligt fler besparingar att göra än de som banken nu aviserat. Dessutom kan årets inställda utdelning kanske leda till någon form av extrautdelning nästa år.

”Handelsbanksaktien är inget för rosadrömmande aktiespekulanter som tycker att p/e-tal är det mossigaste som finns. Uppskattar man däremot en stor andel repetitiva intäkter, hög direktavkastning kombinerat med en historisk låg värdering – under det egna kapitalet – är det ett bra köptillfälle nu när aktien står kring sin lägsta notering på åtta år”, heter det i analysen.