Aktietips Byggvarukedjan Byggmax försäljning har lyft under pandemin, vilket ger utslag på marginalerna. Bolaget står väl rustat för fortsatta framgångar även när restriktionerna lyfts. Det skriver Dagens industri, Di, i analysen "Veckans aktie" i måndagens utgåva av tidningen.

När restriktionerna lättar är det ingen tvekan om att efterfrågan kommer att mattas av, men den vändning som vd:n Mattias Ankarberg har orkestrerat var skönjbar redan före virusutbrottet, menar tidningen.

”Den betungande nettoskulden har vänts till en nettokassa. Bruttomarginalen har lyft, bolaget tar marknadsandelar och har fått rätsida på ett utskällt förvärv. Marknaden tycks missa att pandemivinnaren är i betydligt bättre form än tidigare”, skriver Di.

Baserat på Di:s prognos handlas Byggmax till 7,4 gånger nästa års rörelseresultat. Norska och finländska lågprisaktörer som Europris eller Tokmanni värderas till det dubbla. BHG handlas till 20 gånger nästa års rörelseresultat enligt Factset, medan finländska K-Rauta-ägaren Kesko – som bärgar knappt två femtedelar av sitt rörelseresultat från sin byggvarubusiness – värderas till 23 gånger nästa års rörelseresultat.

Enligt Di:s analys finns det förutsättningar för att Byggmaxaktien ska kunna generera över 20 procents årlig avkastning de närmaste åren.

”Uppfattningen att det är en bra placering verkar delas av vd och ordförande, som har fortsatt att köpa aktier i miljonformat den senaste tiden”, konstaterar tidningen.