Aktietips Axfoods förbättrade bruttomarginal och dagligvarubolagets lågpriskedja Willys fantastiska utveckling gör att aktien åter är köpvärd. Det skriver Dagens Industri i analysen "Veckans aktie" i måndagens utgåva av tidningen och rekommenderar köp i Axfood.

Enligt tidningen bör en avtagande inflationstakt ge möjligheter att få upp bruttomarginalen samtidigt som Axfood har förutsättningar att förbättra distributionskostnaderna efter de senaste årens stora lagerinvesteringar och fusionen med Bergendahls grossistverksamhet.

Den stora möjligheten för Axfood ligger dock i Willys utveckling som under det fjärde kvartalet ökade sin omsättning betydligt mer än dagligvaruhandelns tillväxt.

”Denna historiskt snabba marknadsandelsvinst kommer Axfood att ha nytta av på lång sikt. Sannolikheten är stor att många av dessa nya kunder stannar kvar hos Willys i stället för att som förr handla hos Ica även när priserna normaliseras. Det är en möjlighet som kan bli mycket värd kommande år”, skriver DI.

Analysens slutsats är att Axfood är en långsiktigt intressant aktie som mycket väl kan vända upp till 280 kronor på ett års sikt om intresset för aktien åter vaknar till liv. På fredagen stängde aktien på 248 kronor vilket innebär en potentiell uppsida på 12,9 procent.