Placera Oron för att börserna ska öka ännu mer i höst är nu hög, enligt Deutsche Bank som har frågat marknadsexperter om deras syn på börshösten. Svaren lugnar inte bankens strateger och analytiker, då alltför många verkar tro att börserna fortsätter gå upp, vilket därefter, enligt Deutsche Bank, följs av en korrektion på upp till 10 procent, rapporterar MarketWatch.

När Deutsche Bank vände sig till ett antal marknadsexperter med frågor om börsen i höst svarade nästan två av tre att det finns en ordentlig risk i att värderingarna ökar ännu mer än hittills. Och detta fortsätter trots många ”varningar” om en kommande korrigering på börsen.

Frågan är, anser Deutsche Bank, om Wall Street är redo för fem handelsdagar i rad på minussidan? Börserna under september har hittills ökat precis som många strateger och analytiker förutspått. Men bilden är inte entydig då säsongen normalt är svag samtidigt som pandemin fortsätter så tvivel på marknaderna.

”Sättning före årsskiftet”

Deutsche Bank stödjer sitt resonemang på en annan av bankens undersökningar som visar att 58 procent av 550 globala marknadsexperter nu förväntar sig en sättning på börsen på mellan 5 och 10 procent, vilket dessutom ska ske före årsskiftet.

Värderingarna är bara en av många passbitar i en oroande bild, som blir allt tydligare, skriver MarketWatch. Övriga passbitar är till exempel deltavarianten av pandemin, inflationen, att centralbankerna börjar minska sina stödköp samt ökande fraktkostnader, varav det sistnämnda skulle gravt sabotera julhandeln.

”Icke konstruktiva rekordnivåer”

Deutsche Bank-strategen Jim Reid och analytikern och researchern Karthik Nagalingam frågar sig också ”om det inte är alltför många just nu som förväntar sig att korrektionen blir av”. Bankens chefstrateg Binky Chadha varnade redan i förra veckan för en ”hård korrektion” samtidigt som värderingarna fortsätter att höjas, trots många varningar från internationella banker och andra.

MarketWatch rapporterar även om ytterligare pessimistiska profetior, som Morgan Stanleys Lisa Shalett, som i förra veckan förutsåg en sättning på 15 procent.

”Styrkan i de stora amerikanska indexen under augusti och de första dagarna i september har producerat fler och fler kurs- och börsrekord”, säger hon med tillägget att rekordnivåerna nu inte längre är konstruktiva.