Detta kollar Skatteverket i sommar

Publicerad 2014-06-03 07:59

Skatt Marknader, musikfestivaler, jordgubbsförsäljare och sommarcaféer kan vänta besök av Skatteverket i sommar. Myndigheten ska bland annat kolla att de skärpta reglerna kring kassaregister följs.

Sedan årsskiftet krävs godkända kassaregister även inom torg- och marknadshandeln. Liksom butiker måste det finnas godkänt kassaregister om omsättningen i år överstiger 177 600 kronor, vilket motsvarar fyra prisbasbelopp.

 I sommar kommer Skatteverket att genomföra omfattande kontroller för att se om de nya reglerna efterlevs.

– Vi arbetar för att det ska vara lätt att göra rätt och kontrollerar där det kan förekomma fusk och fel. De allra flesta vill göra rätt för sig och det är viktigt att vi gör kontrollinsatser så att de som följer reglerna inte utsätts för oschysst konkurrens, säger Conny Svensson, nationell samordnare för Skatteverkets kontroll av kontanthandeln.

Flera hundra personer från Skatteverket kommer att åka runt på kontroller i sommar. Man kommer inte bara kontrollera om ett godkänt kassaregister finns tillgängligt. Det måste också användas. Om beloppet inte slås in i kassan och kunden inte erbjuds kvitto kan en kontrollavgift tas ut.

– Det har varit en hel del frågor om kassaregister kan användas i utomhusmiljö. Elsäkerhetsverket har därför gått ut med information kring detta. Men egentligen är det inget nytt, alkohollagen har krävt kassaregister även utomhus sedan 2003, säger Conny Svensson.