Sektor Flygbranschens återhämtning kommer dröja en lång tid och det värsta är ännu inte över, enligt uttalanden från det British Airways-storägande flygbolaget Qatar Airways vd Akbar Al Baker, rapporterar Financial Times.

Qatar Airways-vd:ns uttalanden står i kontrast till många andra branschbedömare som menar att flygbranschens återhämtning står för dörren inom de närmast kommande månaderna.

Akbar Al Baker menar i stället att förhoppningarna om en snabb återhämtning är överilade och att behovet av samverkan inom industrin är skriande, enligt tidningen.

I förra veckan var flera amerikanska vd:ar ute med hoppingivande prognoser, medan även flera av de europeiska aktörer som sett till långsammare vaccinationer i regionen jämfört med USA sagt sig åtminstone se ljuset i tunneln.

Vaccinationen är nyckeln till hela det komplexa skeendet i marknaden, menar Qatar Airways-vd:n, men det är inte glasklart om de nuvarande vaccinen kommer kunna låsa upp fullständigt.

Orsaken är att det saknas klarhet kring hur länge vaccinen ger immunitet mot covid-19, och dessutom finns risken att ökat resande ”flyttar” smittan snabbare. Storbritannien kan få sin fjärde, femte eller sjätte smittvåg om det internationella resandet öppnas för snabbt, varnade Akbar Al Baker. Därför behövs bredare samverkan för att skapa så kallade vaccinationspass.

”Varje land utvecklar just nu en varsin app, med egna regler. Det kommer i förlängningen inte att fungera”, sade han.

Qatar Airways ingår i samarbetet kring internationella flygmyndigheten IATA:s respass, men ännu har ingen internationell standard för tekniken beslutats.

”Respassens funktion är helt avhängigt det system som det implementeras i. Om varje land har olika regler, så kommer alla länder ha olika system och olika krav som kommer förvirra resenärerna och flygbolagen”, sade han.

Qatar Airways är statligt och räddades av statliga medel under pandemikrisen. Emiratet och Akbar Al Baker har dock inte bara fått inflytande över Europas flygmarknad via storägarskapet i British Airways-ägaren IAG utan också som storägare i Heathrow, där vd:n utsetts till styrelseledamot.