Pension Att gå ner i arbetstid åren innan pension kan bli en kostsam historia, visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten. Men hur mycket pensionen minskar varierar stort beroende på vilket tjänstepensionsavtal man omfattas av och vilken inkomst man har.

Pensionsmyndigheten har kartlagt effekten av deltidsarbete för personer som omfattas av de tre största förmånsbestämda tjänstepensionsavtalen, alltså avtal där den slutliga pensionen blir en viss procentsats av lönen. Det handlar om tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän (ITP 2), kommun- och regionanställda (KAP-KL) och statligt anställda (PA16 avdelning 2).

Slutsatsen blir att minskningen av tjänstepensionen vid halvtidsarbete mellan det sista och de fyra sista åren varierar med olika inkomstnivåer och olika tjänstepensionsavtal.

Deltidsarbete har störst negativ effekt för anställda inom PA16 avdelning 2 samt ITP 2. Allra störst påverkan på pensionen får de med höga inkomster inom ITP 2, vilket beror på att det är en större del av deras pensioner som är förmånsbestämda jämfört med övriga avtalsområden.

– Tjänstepensionsavtalen är ofta utformade att ge högre ersättningar över intjänandetaket i den allmänna pensionen och baseras på genomsnittlig lön ett antal år före 65 beroende på vilket avtal du tillhör. Därför får deltidsarbete de sista åren innan pensionering stor effekt, särskilt för de med högre inkomster, säger Hannes Nilsson, analytiker på Pensionsmyndigheten och en av rapportens författare.

För inkomster under taket för intjänande till den allmänna pensionen (cirka 41 750 kr i månaden) minskar tjänstepensionen PA16 avdelning 2 och ITP 2 med ungefär 6-8 procent vid 50 procents deltidsarbete mellan 61-65 års ålder. Vid inkomster om 75 000 kronor i månaden minskar tjänstepensionen med mellan cirka 13-15 procent vid 50 procents deltidsarbete mellan 61-65 års ålder.

Allra minst effekt får deltidsarbete de sista åren för kommun- och regionanställda inom KAP-KL. En stor förklaring till detta är på grund av att den förmånsbestämda pensionen endast ger ersättningar ovanför taket till intjänandet för den allmänna pensionen och utgör således en mindre del av den totala tjänstepensionen i förhållande till jämförda avtal. Dessutom beräknas pensionsnivån på ett fler antal år innan 65 års ålder.

– För en anställd i vården med tjänstepensionsavtalet KAP-KL påverkas i praktiken inte den förmånsbestämda tjänstepensionen av deltidsarbete under de tre sista åren innan 65 års ålder, säger Elisabeth Stenberg, rapportförfattare och verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten.

 

Not: Läs mer om deltidsarbetets effekter på tjänstepensionen i Pensionsmyndighetens rapport som du kan ladda ned här. 

Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens många nya köprekar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Börsen
Börsen inledde nedåt
Pandemin
EU-toppmöte: Virusrestriktioner måste skärpas"Alla icke-väsentliga resor inom länder och mellan EU-länder bör avrådas kraftigt"
USA
Demokraterna vill skynda på stimulanspaketet
Asien
Nedåt i Asien med Hongkong i botten
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Rapport
Högre förvaltningsresultat än väntat för Castellum"Omöjligt guida om 2021"
Foto: AP/TT
Wall Street
Nasdaq i topp på Wall Street
Fonder
”Här finns fondvinnarna 2021”Tillväxtmarknaderna gynnas av svag dollar och höga råvarupriser
Analyser
Tolv köprekar bland analyserna
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Analytikerna: Evolution värd sin höga värderingUppsida mellan 10-25 procent
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor föreslår utdelning på 14 kr
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Sverige Europas tredje största vindkraftsutvecklare
5G
Kina vidtar "nödvändiga åtgärder" mot Sverige efter 5G-blockeringen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Pareto: Billeruds vändning till lönsamhet får momentum
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
Budstriden
SBB:s bud på Entra blev 190 norska kr
Foto: Johanna Norin /TT
Rapport
Sandvik lämnar extrautdelningVinsten högre än väntat
Rapport
Högre vinst än väntat för Avanza
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Electrolux: Stark ökning av vitvaruleveranser i USA
Foto: Thomas Johansson/TT
Aktier
SEB: Fem svenska industribolag i framkant
Aktieportföljen
Nu startar nya aktieportföljen onlineEndast för dig som är prenumerant
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens många nya köprekar