Pensionsmyndigheten har kartlagt effekten av deltidsarbete för personer som omfattas av de tre största förmånsbestämda tjänstepensionsavtalen, alltså avtal där den slutliga pensionen blir en viss procentsats av lönen. Det handlar om tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän (ITP 2), kommun- och regionanställda (KAP-KL) och statligt anställda (PA16 avdelning 2).
Slutsatsen blir att minskningen av tjänstepensionen vid halvtidsarbete mellan det sista och de fyra sista åren varierar med olika inkomstnivåer och olika tjänstepensionsavtal.
Deltidsarbete har störst negativ effekt för anställda inom PA16 avdelning 2 samt ITP 2. Allra störst påverkan på pensionen får de med höga inkomster inom ITP 2, vilket beror på att det är en större del av deras pensioner som är förmånsbestämda jämfört med övriga avtalsområden.
– Tjänstepensionsavtalen är ofta utformade att ge högre ersättningar över intjänandetaket i den allmänna pensionen och baseras på genomsnittlig lön ett antal år före 65 beroende på vilket avtal du tillhör. Därför får deltidsarbete de sista åren innan pensionering stor effekt, särskilt för de med högre inkomster, säger Hannes Nilsson, analytiker på Pensionsmyndigheten och en av rapportens författare.
För inkomster under taket för intjänande till den allmänna pensionen (cirka 41 750 kr i månaden) minskar tjänstepensionen PA16 avdelning 2 och ITP 2 med ungefär 6-8 procent vid 50 procents deltidsarbete mellan 61-65 års ålder. Vid inkomster om 75 000 kronor i månaden minskar tjänstepensionen med mellan cirka 13-15 procent vid 50 procents deltidsarbete mellan 61-65 års ålder.
Allra minst effekt får deltidsarbete de sista åren för kommun- och regionanställda inom KAP-KL. En stor förklaring till detta är på grund av att den förmånsbestämda pensionen endast ger ersättningar ovanför taket till intjänandet för den allmänna pensionen och utgör således en mindre del av den totala tjänstepensionen i förhållande till jämförda avtal. Dessutom beräknas pensionsnivån på ett fler antal år innan 65 års ålder.
– För en anställd i vården med tjänstepensionsavtalet KAP-KL påverkas i praktiken inte den förmånsbestämda tjänstepensionen av deltidsarbete under de tre sista åren innan 65 års ålder, säger Elisabeth Stenberg, rapportförfattare och verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten.
Not: Läs mer om deltidsarbetets effekter på tjänstepensionen i Pensionsmyndighetens rapport som du kan ladda ned här.