Privatekonomi Dela upp din privatekonomiska årsplanering i elva olika delar, en per månad utom semestermånaden. Att planera för hela året vid ett tillfälle kan lätt bli en ”övermäktig uppgift”, råder Kreddys sparekonom Sharon Lavie.

Sharon Lavie har gjort ett förslag till guide för hur du månad för månad under loppet av 2022 kan kontrollera och styra din privatekonomi. Guiden består av en planeringskalender för årets månader, och den är konstruerad så att du inte ska glömma bort någonting väsentligt och inte heller tröttna genom att gå försöka överblicka allting på en enda gång.

– Varför inte dela upp utmaningen över året så att ekonomiambitionerna inte känns övermäktiga, säger hon, och tillägger att ett lämpligt tillfälle för planeringen är i samband med att du ändå betalar räkningarna före nästa månadsskifte.

Ny månadsbudget

Nu i januari är det till exempel dags att göra en ny månadsbudget som ska fungera för resten av året. Sharon Lavie tipsar om att Konsumentverket har en bra mall till en budgetkalkyl.

I februari kommer det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten, och då är det lämpligt att se över den egna pensionen genom att gå in på minpension.se och göra en prognos över din egen pension. Hur mycket måste du komplettera den med eget sparande? Eller måste du försöka jobba något år längre än du hade tänkt?

Därefter är det passande att i mars se över dina placeringar i premiepensionen? Vilka fondval ska du göra, alternativt ändra? En hel del hjälp går att få genom Pensionsmyndighetens fondvalsguide.

Deklarationsändringar i april

I april är det sedan läge att se över om du behöver göra ändringar i din deklaration, eftersom den ska lämnas den 2 maj.

I maj kan du till exempel se över dina försäkringar. Har du rätt skydd? Kan du få bättre villkor? Hos Konsumenternas Försäkringsbyrå hittar du information om olika typer av försäkringar och kan jämföra villkor oavsett om du vill försäkra en person, ditt hem, en bil, en kommande resa och eller ditt djur.

Varför inte ser över ditt eget sparande i juni? Behöver du en buffert eller vill du låta dina pengar växa över tid? Kontrollera insättningsgarantier, räntor och andra avgifter? Hos Konsumenternas Bankbyrå jämför du räntor på sparkonton och på fondkollen.se kan du lära dig dig mer om fonder och kan jämföra hur olika fonder presterar i jämförelse med liknande i sin kategori, avgifter och avkastning.

”Kolla kommunikationskostnaderna”

Efter semestern, i augusti, kan det vara dags att se över sina abonnemangskostnader för kommunikation, som tenderar att bli allt högre för varje år. Ta fram mobilfakturor och dina räkningar för både tv och bredband. Telekområdgivarna är en oberoende sajt där du kan lära dig en hel del om telekommunikation, och om vad du betalar för. De erbjuder även opartisk och kostnadsfri rådgivning.

Om du behöver jämföra vad olika mobilabonnemang kostar är det lätt att göra det på prisjämförelsesajten Prisjakt, och Compricer fungerar utmärkt om du vill jämföra priser på bredband.

”Dags att kolla elavtalet”

I september, inför höstkylan, kan det vara bra att se över elavtalet inför vintern. Det går lätt att göra det på Konsumenternas energimarknadsbyrå som tillhandahåller information och som också erbjuder oberoende och kostnadsfri konsumentvägledning om el, gas och fjärrvärme.

I oktober kan det vara läge att testa någon av de ekonomiappar som finns i din mobil och därigenom få bättre koll på dina utgifter. Buddy – hjälper dig med din budget, Steven hjälper dig att ha koll på pengar som du lånat ut eller dela på notan, Kvitton – en app där du kan lagra alla dina kvitton, räkningar och garantier på ett ställe.

”Samla lån och krediter”

I november kan du kolla dina lån och krediter. Har du gratisappen Kreddy kan du se direkt vilka lån och krediter du har idag och vad ditt kreditbetyg är. Har du många krediter och lån kan det vara lönt att slå samman dessa och få bättre villkor. Använd dig av en jämförelsesajt för att inte riskera multipla kreditförfrågningar som kan sabotera ditt kreditbetyg.

I december är det då dags att rensa ut papper och gamla kvitton. Är du osäker på hur länge du behöver spara dina papper kan du kolla hos Hallå Konsument, som förklarar hur länge du behöver spara kvitton och papper. Det kan skilja en hel del beroende på vad du köpt.