De danska högutdelarna

Publicerad 2013-12-12 22:05

Aktietips Sugen på aktier med hög direktavkastning? Då kanske du ska ta en titt på den danska marknaden där Sydbank hittat flera aktier med rejält hög utdelning.

Det är inte bara på Stockholmsbörsen som bolagen öser ut pengar över aktieägarna. Även i Danmark är många bolags kassor sprängfyllda och bara väntar på att hamna i ägarnas plånböcker.

– Hög lönsamhet och låg skuldsättning gör att många bolag kommer att dela ut stora belopp till ägarna. Investerare kan se fram emot rekordutdelningar nästa år, säger Sydbanks analyschef Bjørn Schwarz till EPN.dk.

Enligt Sydbank har många danska bolag som policy att dela ut mellan 30 och 50 procent av vinsterna till ägarna.

Sydbank har tittat närmare på 26 av Danmarks största börsbolag och den prognostiserade direktavkastningen ser synnerligen attraktiv ut i många bolag.

Högst förväntad direktavkastning 2014 väntas teleoperatören TDC få (7,45 procent). På andra plats finns försäkringsbolaget Tryg med en direktavkastning på 5,84 procent.

Nordea, som är börsnoterat i flera länder, spås få en direktavkastning på 4,06 procent. Ingenjörsjätten FLSmith väntas däremot få en direktavkastning på 3,74 procent.

Som svensk investerare bör man dock tänka på att valutafluktuationer kan göra att direktavkastningen kan ätas upp om den danska kronan stärks mot den svenska. Omvänt kan en försvagad dansk krona fungera som hävstång och öka direktavkastningen ytterligare.

Not: Hela Sydbanks lista med dansk direktavkastning hittar du på EPN.dk.