Tore Davegårdh.

Bok Björn Davegårdh var en av Sveriges mest kända börsskribenter. Inte minst för Privata Affärers läsare, som kunde följa hans initierade krönikor regelbundet. Nu kommer boken, som beskriver Björns gärning som ”Överlägsen på aktier”. Boken är skriven av Björns bror Tore Davegårdh.

Björn dog av svagt hjärta alldeles för tidigt 2016, bara 67 år gammal. Tore Davegårdh är inte bara Björns bror utan också meriterad kollega som aktieanalytiker och börsskribent.

I nya boken ”Överlägsen på aktier” bjuder han både på sina egna bästa tips och Björns tumregler för ett mer framgångsrikt aktiesparande. Boken är en varm hyllning till en älskad broder men också till ett framgångsrikt aktiesparande. Den bjuder också på ett antal överraskande och muntra anekdoter från finanslivets insida.

Den klassiska frågan: Varför har du skrivit boken?

Jag har fått några propåer om det under årens lopp. Sedan Björn dog har jag tänkt lite mer på det och i år har jag suttit ganska isolerad i Bohuslän. Det gav tid att sätta igång.

Vad handlar den om i korthet?

Det är en ovanlig blandning av bra råd kring aktieplaceringar och mer personliga, korta berättelser – hur jag kom in i finansbranschen, kraschen i Fermenta, farsans ekonomi med mera. Boken är också en hyllning till min bror – han var fantastisk på att hitta spännande placeringar.

Vilka är vassast, dina tips eller Björns tumregler? Ärligt.

Björns tumregler är mycket bra. I praktiken var han dock mycket mer våghalsig än vad hans tumregler antyder. Björn hittade många kursvinnare men han gick också på några riktiga nitar.

Mina tips inriktar sig mer på att hitta riktigt bra placeringar genom att skaffa sig överlägsen information. Vassast? Svårt att bedöma. Björn och jag hade en tävling i en aktietidning en gång om vem som hittade de bästa aktieplaceringarna på ganska kort sikt.

Björn vann, han var vassast! Men hade tävlingen varat ytterligare någon månad hade jag vunnit överlägset då ett av hans bolag gick helt överstyr. Det hade faktiskt jag förutspått. Det var vassast.

Vad var Björns styrka som börsskribent?

Han hade ofta överraskande vinklingar på företeelser på aktiemarknaden och han vågade sticka ut hakan. Inte så mycket ”om och men” utan rakt på ”köp eller sälj”. Det blev kul läsning.

Björn skrev alltid enkelt, så att även människor utanför finansbranschen kunde förstå ett ganska komplicerat material.  

Och vad är din?

Jag skriver också enkelt, men är kanske mer angelägen om att inte gå på några riktiga minor. Med min tekniska bakgrund är jag hyfsad på att bedöma hur lång tid det tar innan bolag med nya ”revolutionerande produkter” når några kommersiella framgångar.

Vad skiljer dagens börsskribenter från det som gjordes under er storhetstid?

Informationsutbudet är så mycket större från andra kanaler än de traditionella tidningarna. Genomslagskraften för en enskild skribent blir därför inte lika stor. Det finns många duktiga skribenter idag men kanske var artiklarna roligare förr.

Hur ser du på börsläget just nu?

Överraskande starkt med tanke på allt elände som hänt det senaste året. Jag har haft fel ganska länge – trodde att stolligheterna med handelskrig osv från president Trump skulle skada världsekonomin mycket värre än vad som hittills blivit fallet.

Efter den kraftiga uppgången från förra våren skulle en rejäl sättning inte förvåna mig, men även på en svag börs finns det aktier som går starkt.

Ge oss tre köpvärda bolag.

Avanza har blivit en riktig framgångssaga och jag tror att bolaget fortsätter ta marknadsandelar från storbankerna. Jag är själv kund och mycket nöjd.

Nibe har varit mitt favoritföretag sedan många år. Bolagets vd Gerteric Lindqvist bedömer jag som börsens bäste. Värderingen är nu ganska hög – köp vid en svacka.

Ecoclime är något av en chansning. Aktien har gått mycket starkt, vilket gör att risken är hög. Men bolaget verkar inom ett intressant område. Med bolagets patenterade värmeväxlare, som tål extrema miljöer, kan mycket energi återvinnas ur avloppsvatten. Intresset för produkterna lär växa, kanske främst från fastighetsbolag. 

Not: Du som läser Privata Affärer kan köpa boken till ett förmånligt pris i vår bokhandel. Beställ här.

Bok
Davegårdh: Överlägsen på aktierOm vinnande aktietaktik och en hyllning till börslegendaren
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Börsen
Öppning på ny rekordnivå
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Nordea höjer räntorna för bolån med långa löptider
Börsen
Söderberg & Partners: Därför kommer börsen fortsätta uppåtFöredrar USA och Asien framför Europa
Notering
Hemnet noteras på Stockholmsbörsen
Aktie
Castellums vd slutar
Aktie
Kinnevik ökar i KolonialSoftbank och Prosus blir också storägare
Börsen
Tokyobörsen tyngs av covid-oro
FED
Fed: Dröjer innan ekonomiska målen uppfyllsFortsätter med stimulanser under tiden
Foto: AP/TT
Wall Street
Stilla på Wall Street
Börsen
JP Morgan: Börsens värdering hög men rimlig
Placera
Strategen: Comeback för europeiska aktier"Öka andelen i portföljerna"
Analys
"Scandics exponering mot affärsresor oroar"Jefferies ser nedsida på 20 proc.ent
Aktie
Förvaltaren: Marknaden har glömt bort RatosSer uppsida på över 50 procent
IPO
AFV: Tre varningsflaggor för Tellusgruppen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
SEB sänker sin Avanza-rekommendation"Thanks for the ride"
Bolagsskatten
G20 tar itu med Yellens "globala bolagsskatt"
Analys
Carnegie: Flera positiva "triggers" för Ericsson
Ränta
ING: Varför är amerikanska marknadsräntor så låga?Borde vara högre med tanke på tillväxten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens många köprekar
Notering
Batljan köper in sig i TessinÄven Sinch grundare investerar
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Fortsatt stigande priser och rekordomsättning
Aktie
Clas Ohlsons försäljning steg mer än väntatOnlineförsäljningen ökade över 100 procent
Bostad
Danske: Svårt se bopriser sjunka efter pandemin