Notering Investeringsbolaget Flat Capital har en intressant korg av tillväxtbolag. Mest kända innehavet är fakturahanteringsbolaget Klarna, så nu finns chansen att indirekt äga aktier i Klarna långt innan deras planerade börsnotering.

Största ägare i Flat Capital är Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski. Av de 13 innehaven i portföljen står Klarna för 43 procent och logistikbolaget Budbee för 38 procent av substansen per den 30 september. Även noteringsaktuella Truecaller finns med på ett hörn i form av 6 procent av substansvärdet.

I samband med introduktionen på First North nyemitterar Flat Capital B-aktier för 87 miljoner kr. Det är bra att VD Hanna Wachtmeister är med och tecknar en del i alla fall. Kapitalet ska gå till investeringar i främst nya men också befintliga aktier, så viss ökad riskspridning i Flat-portföljen lär vi får se framöver.

Flat Capital får ett börsvärde på 269 miljoner kr räknat på den jämna och fina teckningskursen på 10 kr. Det är 4 procent över substansvärdet som vi får fram om vi slår ihop värdet av befintliga innehav med nyemissionslikviden efter noteringskostnaderna.

Vissa investmentbolag handlas med substansrabatt, medan många har hög premie. Flat Capital med sina onoterade snabbväxare borde kunna få en bra värderingen på börsen.

Den historiska avkastningen på innehaven är riktigt bra och sammantaget erbjuder Flat Capital en riktigt spännande korg av tillväxtchanser. Riskerna är relativt höga och ett hack i tillväxtkurvan på ett viktigt innehav skulle verkligen synas i kursgrafen.

Det finns förvisso ett antal konsumenter som är riktigt missnöjda med Klarna och hur Klarnas uppdragsgivare behandlat dem, men i det stora hela verkar konceptet med att köpa nu och betala senare fungera väl för branschen. Det luktar framtidsnisch även om det andra stora innehavet Budbee med transporter sista biten till folks hem eller närområde.

Rådet blir att teckna.