Därför rusar Oasmia

Publicerad 2013-02-04 12:54

Aktier Bioteknikbolaget Oasmia Pharmaceutical och det ryska läkemedelsbolaget Pharmasyntez har tecknat avtal avseende Oasmias produktkandidat Paclical för behandling av äggstockscancer lungcancer och andra linjens bröstcancer.

Pharmasyntez erhåller exklusiva marknadsförings- och distributionsrättigheter i Ryssland och länderna som ingår i Oberoende Staters Samfund (OSS). Avtalet föreskriver full vinstdelning, baserad på nettoförsäljningen i regionen, mellan de båda företagen, skriver Oasmia i ett pressmeddelande.

Oasmia har påbörjat ansökningsprocessen om marknadstillstånd för Paclical i Ryssland.

Enligt avtalet kommer Pharmasyntez att finansiera all marknadsföring och försäljning och Oasmia ansvarar för produktutveckling och tillverkning. Ett så kallat Memorandum of Understanding gällande produktutveckling tecknades mellan bolagen under 2012.

Omsättningen inom det segment av den ryska marknaden, där Paclical ingår, beräknas uppgå till över 600 miljoner dollar och växer stadigt, skriver Oasmia.

”Detta avtal är ett mycket viktigt steg i fullföljandet av Oasmias marknadsstrategi. Nya och framväxande marknader är nyckelområden och vi har investerat stora resurser i den ryska marknaden. Pharmasyntez har stor kunskap om den ryska marknaden och bolaget är den ideala partnern för oss. Vi känner oss säkra på att detta samarbete kommer bli mycket fördelaktigt för båda parter”, säger Julian Aleksov, vd för Oasmia, i en kommentar.