H&M:s vd Karl-Johan Persson efter rapporten för det tredje kvartalet.

Kommentar Aktiemarknaden bortser från extraordinära kostnader under tredje kvartalet för Hennes & Mauritz och hissar aktien kraftigt efter rapporten. Därmed har aktien stigit cirka 30 procent under knappt två veckor och vinsthemtagningar och en rekyl lär ligga nära till hands när kortsiktiga placerare tar hem en snabb vinst.

Vid ett ytligt betraktande av resultatrapporten för Hennes & Mauritz för perioden juni-augusti är den sämre än förväntningarna – det handlar om cirka 200 miljoner kr. Allt annat lika borde detta ha resulterat i en klar tillbakagång för aktien – speciellt som den har stigit efter de oväntat goda försäljningssiffrorna som presenterades så sent som i förra veckan.

Men marknaden tar i stället fasta på att koncernens kostnader har varit cirka 400 miljoner högre än vanligt på grund av logistikproblem under det tredje kvartalet, vilka i stort sett kommer begränsas till just denna period.

Logistikproblemen har drabbat speciellt fyra länder varav USA är ett – och dessa länder har också drabbats av försäljningsminskningar till skillnad mot de flesta av bolagets övriga marknader.

Det som placerarna därför ser framför sig är ett fjärde kvartal med minskade extraordinära kostnader plus att avklarade logistikproblem ska kunna höja försäljningen jämfört med det senaste kvartalet i dessa länder. Och ökande försäljning och minskade kostnader är en kombination som aktiemarknaden är mycket förtjust i.

Det innebär också att marginalerna kan komma att förbättras efter att rörelsemarginalen varit klart sämre än väntat (7,1) jämfört med analytikernas tro på 7,5 under det tredje kvartalet.

Utöver detta gläds också börsen åt att den tidigare så kritiserade e-handeln inom Hennes & Mauritz verkligen har tagit kraftfulla tillväxtsteg under senaste året – och detta fick en fortsättning även under sommaren. En ökning med 32 procent är naturligtvis mycket starkt och höjningen sker nu inte längre från låga nivåer utan ger ett betygande bidrag till den totala försäljningsökningen.

Det som pekats ut som det kanske största problemet i närtid för bolaget är varulagret och där syns tyvärr ingen ljusning ännu. Lagret är upp 15 procent jämfört med förra året och ligger på nästan 39 miljarder. Kvaliteten och balanser i varulagret ska dock vara bättre än förra året enligt bolaget, men det räcker nog inte för att lugna marknaden som givetvis oroar sig för att detta förr eller senare kommer leda till stora prisnedsättningar och försämrade marginaler.

Summa summarum skickar börsen upp aktien över 160 kr – och även om aktien har rekylerat något vid lunchtid från förmiddagens rally är det uppenbart att investerarna blivit tagna på sängen av de mer positiva nyheter som kommit fram från bolaget under de senaste två veckorna.

Att hoppa på tåget nu verkar dock riskfyllt i överkant – värderingen i dag innebär krav på fortsatta förbättringar och med tanke på vd Karl-Johan Perssons förmåga att missa förväntningar och orsaka besvikelser på marknaden de senaste åren bör en försiktig placerare invänta fler rapporter som förmår att överraska positivt.

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Börsen
Minusstängning avslutade börsveckan
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"