H&M:s vd Karl-Johan Persson efter rapporten för det tredje kvartalet.

Kommentar Aktiemarknaden bortser från extraordinära kostnader under tredje kvartalet för Hennes & Mauritz och hissar aktien kraftigt efter rapporten. Därmed har aktien stigit cirka 30 procent under knappt två veckor och vinsthemtagningar och en rekyl lär ligga nära till hands när kortsiktiga placerare tar hem en snabb vinst.

Vid ett ytligt betraktande av resultatrapporten för Hennes & Mauritz för perioden juni-augusti är den sämre än förväntningarna – det handlar om cirka 200 miljoner kr. Allt annat lika borde detta ha resulterat i en klar tillbakagång för aktien – speciellt som den har stigit efter de oväntat goda försäljningssiffrorna som presenterades så sent som i förra veckan.

Men marknaden tar i stället fasta på att koncernens kostnader har varit cirka 400 miljoner högre än vanligt på grund av logistikproblem under det tredje kvartalet, vilka i stort sett kommer begränsas till just denna period.

Logistikproblemen har drabbat speciellt fyra länder varav USA är ett – och dessa länder har också drabbats av försäljningsminskningar till skillnad mot de flesta av bolagets övriga marknader.

Det som placerarna därför ser framför sig är ett fjärde kvartal med minskade extraordinära kostnader plus att avklarade logistikproblem ska kunna höja försäljningen jämfört med det senaste kvartalet i dessa länder. Och ökande försäljning och minskade kostnader är en kombination som aktiemarknaden är mycket förtjust i.

Det innebär också att marginalerna kan komma att förbättras efter att rörelsemarginalen varit klart sämre än väntat (7,1) jämfört med analytikernas tro på 7,5 under det tredje kvartalet.

Utöver detta gläds också börsen åt att den tidigare så kritiserade e-handeln inom Hennes & Mauritz verkligen har tagit kraftfulla tillväxtsteg under senaste året – och detta fick en fortsättning även under sommaren. En ökning med 32 procent är naturligtvis mycket starkt och höjningen sker nu inte längre från låga nivåer utan ger ett betygande bidrag till den totala försäljningsökningen.

Det som pekats ut som det kanske största problemet i närtid för bolaget är varulagret och där syns tyvärr ingen ljusning ännu. Lagret är upp 15 procent jämfört med förra året och ligger på nästan 39 miljarder. Kvaliteten och balanser i varulagret ska dock vara bättre än förra året enligt bolaget, men det räcker nog inte för att lugna marknaden som givetvis oroar sig för att detta förr eller senare kommer leda till stora prisnedsättningar och försämrade marginaler.

Summa summarum skickar börsen upp aktien över 160 kr – och även om aktien har rekylerat något vid lunchtid från förmiddagens rally är det uppenbart att investerarna blivit tagna på sängen av de mer positiva nyheter som kommit fram från bolaget under de senaste två veckorna.

Att hoppa på tåget nu verkar dock riskfyllt i överkant – värderingen i dag innebär krav på fortsatta förbättringar och med tanke på vd Karl-Johan Perssons förmåga att missa förväntningar och orsaka besvikelser på marknaden de senaste åren bör en försiktig placerare invänta fler rapporter som förmår att överraska positivt.

Börsen
Bred uppgång efter förnyad handelsoptimism
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna