Kommentar Nordea har fallit med nästan 30 procent sedan sina toppnivåer och nu ryktas riskkapitalbolaget Cevian vara intresserad av en köpraid mot bolaget. Och det finns flera argument varför nivåerna strax över 80 kronor kan vara botten på kurssvackan.

I början på förra veckan dök det upp uppgifter om att Christer Gardells riskkapitalbolag Cevian intresserar sig för Nordea och eventuellt också hade börjat köpa aktier för flera miljarder. Ingenting bekräftades, men eftersom schweiziska banken UBS nyligen köpt stora poster och det är en bank som Cevian brukar använda sig av fick uppgifterna en tyngre sanningshalt.

Kursen steg på någon dag med flera miljarder, men har därefter backat tillbaka igen. Frågan är då vad Cevian kan se för potential i Nordea – ett bolag som haft en lång rad av besvikelser i sina rapporter och dessutom drabbats att misstanke om penningtvätt i härvan efter avslöjandena om Danske Banks förehavanden i Baltikum.

Först och främst är det viktigt att påpeka att resultatsiffrorna verkligen är sämre än analytikernas konsensus – senast var vinsten sju procent lägre än väntat. Samtidigt levererade Nordea en vinst på 866 miljoner euro det tredje kvartalet, vilket innebär att banken trots besvikelsen är mycket lönsam.

Det viktiga räntenettot var också i princip oförändrat jämfört med det andra kvartalet – utan det var provisionsintäkterna som var cirka 70 miljoner euro lägre mot förväntningarna och de lägsta på fyra år under ett kvartal. Nu ser dock vd Casper von Koskull försämringen som tillfällig och att fjärde kvartalet kommer vara mer i linje med prognoserna.

Lägg därtill att kostnaderna faktiskt nu minskar som planerat. I år väntas kostnaderna hamna under 4,8 miljarder euro och sedan minska med cirka 3 procent under de närmaste tre åren. Personalen ska totalt minskas med 6 000 personer varav Nordea nu har kommit halvvägs.

Den så kallade kärnprimärkapitalrelationen ligger på 15,4 vilket är klart över myndigheternas krav. Bufferten är därmed oförändrad sedan tidigare, vilket innebär att Nordea kapitalmässigt är fortsatt starkt.

Det innebär också att Nordea kommer kunna fortsätta med sin offensiva utdelningspolicy, vilket innebär att bolaget kommer vara det Large Cap-bolag med högst direktavkastning just nu. Den ligger på upp emot nio procent vid dagens kursnivå – och kommer därför att vara en faktor som definitivt kommer kunna dra kursen uppåt när utdelningssäsongen är igång på allvar.

Enligt bankens ordförande Björn Wahlroos bör banken inte ha något att frukta av utredningarna kring penningtvätt – och om och i så fall när detta blir mer klarlagt kan kursen också kunna återhämta sig.

Sammantaget finns det alltså en rad skäl varför Cevian kan se en hyggligt stor potential i Nordea på ett par års sikt. Och för nuvarande och eventuellt blivande aktieägare skulle en bekräftelse om en större position i Nordea hos riskkapitalbolaget vara en stor trigger för en vändning av kurstrenden.

Bolag
Sparekonomen om alla omvända förvärv"Vill att det ska gå fort"
Börsen
ABB lättade upp börshumöretÄnnu en uppgångsdag på Stockholmsbörsen
Budgeten
Andersson: En budget för att rädda jobben
Vårbudgeten
En pandemipräglad vårbudget
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Biden eskalerar åtgärder mot RysslandInleder sanktioner mot sex ryska bolag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Kepler: Skanska vinnare på Bidens infrastrukturpaket
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Bostad
Hemnet: Ettor har inte hängt med i bostadsrallytRekordutbud och långa säljtider
Analys
SEB höjer Trelleborgs riktkursUpprepar köprekommendation
Fonder
Rekordkvartal för hedgefonder"Jordmån för de flesta aktiva tradingstrategierna"
Foto: Copyright (c) 2017 Monthira/Shutterstock. No use without permission.
Obligationer
Stort intresse för hållbara obligationer
Aktie
Omvänd vinstvarning från ABBHöjer helårsprognos
Blankning
Fingerprint: Sylebra ökar blankningen
Rapport
Lägre resultat och omsättning för RNB
Foto: He Jinghua / Costfoto
Rapporterna
Komponentbrist i fokus inför rapportperiodenVerkstadssektorn i farozonen
Analys
SHB: Ta hem en del av vinsten i EricssonSer flera risker i aktien - slopar köprek
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Analytiker: Nu toppar inflationen
Aktie
Blecher: Varför flyger inte kycklingen?Då skulle Scandi Standard kunna lyfta
IPO
Norska Finanstilsynet slår ner på noteringshajpenVill städa upp i spåren av massiv noteringsvåg
Placera
Fedchef: Ingen anledning dra tillbaka stöden än
Aktier
Goldman Sachs tror på EuropaPekar ut favoritaktier i olika sektorer
Foto: istockphoto
Placera
Swedbank: Starka skäl för fortsatt börsoptimismTydlig aktieövervikt i nya strategin
Bolån
Bolån: Storbanken som har högst snittränta
Pandemin
USA pausar Janssens covid-vaccinFlera fall av blodproppar