I början på förra veckan dök det upp uppgifter om att Christer Gardells riskkapitalbolag Cevian intresserar sig för Nordea och eventuellt också hade börjat köpa aktier för flera miljarder. Ingenting bekräftades, men eftersom schweiziska banken UBS nyligen köpt stora poster och det är en bank som Cevian brukar använda sig av fick uppgifterna en tyngre sanningshalt.
Kursen steg på någon dag med flera miljarder, men har därefter backat tillbaka igen. Frågan är då vad Cevian kan se för potential i Nordea – ett bolag som haft en lång rad av besvikelser i sina rapporter och dessutom drabbats att misstanke om penningtvätt i härvan efter avslöjandena om Danske Banks förehavanden i Baltikum.
Först och främst är det viktigt att påpeka att resultatsiffrorna verkligen är sämre än analytikernas konsensus – senast var vinsten sju procent lägre än väntat. Samtidigt levererade Nordea en vinst på 866 miljoner euro det tredje kvartalet, vilket innebär att banken trots besvikelsen är mycket lönsam.
Det viktiga räntenettot var också i princip oförändrat jämfört med det andra kvartalet – utan det var provisionsintäkterna som var cirka 70 miljoner euro lägre mot förväntningarna och de lägsta på fyra år under ett kvartal. Nu ser dock vd Casper von Koskull försämringen som tillfällig och att fjärde kvartalet kommer vara mer i linje med prognoserna.
Lägg därtill att kostnaderna faktiskt nu minskar som planerat. I år väntas kostnaderna hamna under 4,8 miljarder euro och sedan minska med cirka 3 procent under de närmaste tre åren. Personalen ska totalt minskas med 6 000 personer varav Nordea nu har kommit halvvägs.
Den så kallade kärnprimärkapitalrelationen ligger på 15,4 vilket är klart över myndigheternas krav. Bufferten är därmed oförändrad sedan tidigare, vilket innebär att Nordea kapitalmässigt är fortsatt starkt.
Det innebär också att Nordea kommer kunna fortsätta med sin offensiva utdelningspolicy, vilket innebär att bolaget kommer vara det Large Cap-bolag med högst direktavkastning just nu. Den ligger på upp emot nio procent vid dagens kursnivå – och kommer därför att vara en faktor som definitivt kommer kunna dra kursen uppåt när utdelningssäsongen är igång på allvar.
Enligt bankens ordförande Björn Wahlroos bör banken inte ha något att frukta av utredningarna kring penningtvätt – och om och i så fall när detta blir mer klarlagt kan kursen också kunna återhämta sig.
Sammantaget finns det alltså en rad skäl varför Cevian kan se en hyggligt stor potential i Nordea på ett par års sikt. Och för nuvarande och eventuellt blivande aktieägare skulle en bekräftelse om en större position i Nordea hos riskkapitalbolaget vara en stor trigger för en vändning av kurstrenden.