Kommentar Nordea har fallit med nästan 30 procent sedan sina toppnivåer och nu ryktas riskkapitalbolaget Cevian vara intresserad av en köpraid mot bolaget. Och det finns flera argument varför nivåerna strax över 80 kronor kan vara botten på kurssvackan.

I början på förra veckan dök det upp uppgifter om att Christer Gardells riskkapitalbolag Cevian intresserar sig för Nordea och eventuellt också hade börjat köpa aktier för flera miljarder. Ingenting bekräftades, men eftersom schweiziska banken UBS nyligen köpt stora poster och det är en bank som Cevian brukar använda sig av fick uppgifterna en tyngre sanningshalt.

Kursen steg på någon dag med flera miljarder, men har därefter backat tillbaka igen. Frågan är då vad Cevian kan se för potential i Nordea – ett bolag som haft en lång rad av besvikelser i sina rapporter och dessutom drabbats att misstanke om penningtvätt i härvan efter avslöjandena om Danske Banks förehavanden i Baltikum.

Först och främst är det viktigt att påpeka att resultatsiffrorna verkligen är sämre än analytikernas konsensus – senast var vinsten sju procent lägre än väntat. Samtidigt levererade Nordea en vinst på 866 miljoner euro det tredje kvartalet, vilket innebär att banken trots besvikelsen är mycket lönsam.

Det viktiga räntenettot var också i princip oförändrat jämfört med det andra kvartalet – utan det var provisionsintäkterna som var cirka 70 miljoner euro lägre mot förväntningarna och de lägsta på fyra år under ett kvartal. Nu ser dock vd Casper von Koskull försämringen som tillfällig och att fjärde kvartalet kommer vara mer i linje med prognoserna.

Lägg därtill att kostnaderna faktiskt nu minskar som planerat. I år väntas kostnaderna hamna under 4,8 miljarder euro och sedan minska med cirka 3 procent under de närmaste tre åren. Personalen ska totalt minskas med 6 000 personer varav Nordea nu har kommit halvvägs.

Den så kallade kärnprimärkapitalrelationen ligger på 15,4 vilket är klart över myndigheternas krav. Bufferten är därmed oförändrad sedan tidigare, vilket innebär att Nordea kapitalmässigt är fortsatt starkt.

Det innebär också att Nordea kommer kunna fortsätta med sin offensiva utdelningspolicy, vilket innebär att bolaget kommer vara det Large Cap-bolag med högst direktavkastning just nu. Den ligger på upp emot nio procent vid dagens kursnivå – och kommer därför att vara en faktor som definitivt kommer kunna dra kursen uppåt när utdelningssäsongen är igång på allvar.

Enligt bankens ordförande Björn Wahlroos bör banken inte ha något att frukta av utredningarna kring penningtvätt – och om och i så fall när detta blir mer klarlagt kan kursen också kunna återhämta sig.

Sammantaget finns det alltså en rad skäl varför Cevian kan se en hyggligt stor potential i Nordea på ett par års sikt. Och för nuvarande och eventuellt blivande aktieägare skulle en bekräftelse om en större position i Nordea hos riskkapitalbolaget vara en stor trigger för en vändning av kurstrenden.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum