Därför får inte Greklandspaketet fallaParlamentsbyggnaden i Aten. Foto: iStockphoto

Därför får inte Greklandspaketet falla

Publicerad 2011-06-28 13:04

I morgon och på torsdag är det ödesdagar på börsen. Då röstar parlamentet i Grekland om reformpaketet som är en förutsättning för pengar från EU och IMF.

Den grekiska regeringen som leds av premiärminister Giorgos Papandreou klarade förtroendeomröstningen. Nu väntar beslut om tuffa besparingar och utförsäljning av statlig egendom, vilket är en förutsättning för att landet ska få pengar från EU och IMF.

I ett marknadsbrev skriver ekonomer på fondbolaget Enter Fonder att en skuldrekonstruktion i Grekland måste undvikas till varje pris, då kostnaderna av en sådan riskerar att bli enorma.

– Man är rädd för en Lehman-liknande situation. Att banker inte vågar låna ut till varandra och att finansmarknader fryser, säger Anders Wilson, chef för makroanalys på Enter Fonder, som syftar på den amerikanska banken som kraschade under finanskrisen.

– En sådan situation skulle kunna få ännu större konsekvenser i dag. Räntenivån är superlåg och statsfinanserna är mer ansträngda i många länder, bland annat i USA och Europa, säger han.

Enter Fonder bedömer att reformpaketet kommer att klubbas igenom och att Grekland får sina pengar i juni.

– Vi tror att beslutsfattarna är medvetna om situationens allvar.  Det står oerhört mycket på spel, säger Anders Wilson.

Flera hot mot återhämtning på börsen kvarstår dock. Utöver dramat i Grekland – som dominerat finansmarknaderna den senaste tiden – har makrostatistik varit svag överlag den senast månaden, konstaterar Enter Fonder.

De svaga siffrorna har, enligt fondbolaget, till stor del varit en olycklig kombination av katastrofen i Japan och ett högt oljepris.

Efter att Grekland fått sina pengar i juni räknar fondbolaget med att marknaden skiftar fokus mot makrostatistiken som man tror kan komma att överraska positivt under sommaren.

– Vi tror att marknaden har dragit ner sina förväntningar för mycket efter den senaste tidens negativa överraskningar, säger Anders Wilson.

JOAKIM PETERSSON, PRIVATA AFFÄRER