Därför faller New Wave

Publicerad 2011-07-27 08:47

Bolaget, med vd Torsten Jansson i spetsen, vinstvarnar på tisdagen. Det handlar om ett redovisningsfel i ett tyskt dotterbolag tynger resultatet för årets andra kvartal.

Det säger vd Torsten Jansson till Nyhetsbyrån Direkt.

New Wave meddelade på tisdagen att redovisningsfel i ett tyskt dotterbolag påverkar rörelseresultat negativt andra kvartalet med cirka 23,5 miljoner kronor. Sedan tidigare har bolaget sagt att andra kvartalets även belastas av en engångskostnad på 7 miljoner för avvecklingen av verksamheten för slipad kristall i Orrefors Kosta Boda.

”Det som gör det extra tråkigt är att det kommer en sådan här extra smäll när de underliggande verksamheterna går så bra. Min bild är att den underliggande verksamheten går bra men mer än så vill jag egentligen inte föregå rapporten som kommer den 12 augusti. Vi har en helt okej utveckling exklusive det här”, säger Torsten Jansson.

New Wave tar alltså engångsposter på totalt cirka 30,5 miljoner kronor andra kvartalet och därmed väntas rörelseresultatet för första halvåret uppgå till cirka 90 miljoner. Givet första kvartalets resultat på 18 miljoner kronor ger det ett rörelseresultat på 72 miljoner kronor för andra kvartalet enskilt. Exklusive de jämförelsestörande posterna på 30,5 miljoner, ger det ett rörelseresultat på cirka 102,5 miljoner kronor i kvartalet.

Enligt en sammanställning av sju analytikers prognoser från SME Direkt, daterad 17 maj, väntades ett rörelseresultat på i snitt 112 miljoner kronor andra kvartalet. Den sammanställningen innehöll inga preciserade jämförelsestörande poster.

När det gäller problemen i det tyska dotterbolaget visar New Waves interna utredningen att felaktigheterna pågått under tre års tid och till följd av detta har bolagets vd och ekonomichef fått lämna sina befattningar.

”Vi startade den här utredningen i våras som nu är färdig, även om frågorna om skadestånd och försäkringsersättning återstår. Men hur det blir kan jag inte göra någon vettig bedömning av innan vi fått rapporten från våra tyska advokater”, säger Torsten Jansson.

När det gäller er övriga verksamhet och alla de dotterbolag ni har, hur känner du att de interna kontrollsystemen fungerar?

”Jag är fullt tillfreds med dem. Men när folk medvetet vilseleder så är det extremt svårt att komma åt, det är klart man önskar att vi hittat något tidigare, men jag känner att vi har en bra kontroll. Att vi upptäcker det här är väl ett bevis för att det fungerar”, säger Torsten Jansson.

DIREKT