Kommentar Investor kan likställas med en koncentrerad Sverigefond – och när det gäller avkastningen på lång sikt har aktien gått bättre än de flesta konkurrenter på fondsidan. Aktiens rabatt mot substansvärdet är också ett stort argument för att välja Investor framför fondsparande.

På onsdagsmorgonen kom Investors delårsrapport för det tredje kvartalet och som vanligt är det inte någon särskilt dramatisk läsning. De kärninvesteringar som bolaget har på börsen är i stort sett oförändrade liksom de onoterade innehaven som finns samlade i Patrica Industries.

Det viktiga är att den långsiktiga utvecklingen håller i sig – och det handlar framför allt att Investor utvecklas bättre än Stockholmsbörsen räknat som totalavkastning, det vill säga både Investors utdelning och index inklusive utdelningar.

På fem år är skillnaden mycket stor – Investor har då givit 19,4 procent i avkastning jämfört med SIX Return Index som givit 12,7 i genomsnittlig årsavkastning. Det handlar alltså om cirka 50 procent större avkastning per år om du ägt Investor i stället för en aktiefond som avkastat som index.

Nu finns det förstås Sverigefonder som går bättre än index, men dessa kan skilja mellan åren och samtidigt finns det ett flertal som också kommer ut sämre än index och då blir skillnaden milsvid jämfört med Investors avkastning.

Det andra stora argumentet för att välja Investor är den bestående rabatten när man jämfört aktiekursen med substansvärdet. Investor har nu börjat redovisa ett justerat substansvärde som tar hänsyn till de onoterade innehavens marknadsvärden. Beräkningen av dessa kan naturligtvis diskuteras, men för till exempel Mölnlyckes del, som är det största onoterade innehavet, kan marknadsvärdet mycket väl vara högre.

Det justerade substansvärdet innebär i alla fall att aktiekursen som den var vid kvartalsskiftet var rabatterad med 25 procentenheter. Du köper alltså 1 kr för 0,75 kr för en placering i Investor.

Nu har ju substansrabatten funnits där under lång tid även om den varierar över tid. Men på lång sikt bör åtminstone en del av de dolda värdena materialiseras till exempel i form av försäljningar och/eller börsnoteringar. Men Investor kan också behålla bolagen som kan växa och ytterligare öka substansvärdena hos ägarna.

Ett tredje argument för att Investor-aktien blivit mer intressant är att bolaget blivit alltmer aktieägarvänligt. Nu är det en tydlig utdelningspolicy att den ska höjas och det är ingen vild gissning att årets 12 kr (varav 4 kr kommer i november) kommer höjas till 13 kr i bokslutet. Det innebär en direktavkastning på 3,4 procent vid dagens kursnivå – inte så illa.

Rapport
Swedbank sänker utdelningen rejältKreditförlusterna ökade kraftigt
Rapport
Förlust för SSAB
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Asien
Fortsatt nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda nedgångar på Wall Street
Börsen
Virusoro sänkte börsen
Sektor
Sektorerna som drabbas värst av viruset
Sektor
Hälsovårdsbolagen som rusar i spåren av virusepidemin
Virusoron
Virusoro slår hårt mot kinesisk konsumtionRäkna med börsras när Kinabörserna öppnar igen
Rapporterna
Håll koll på detta inför tisdagens rapporterSwedbank, SSAB, Atlas Copco och Autoliv rapporterar
Rapporter
Många tungviktare bland veckans rapporter
Sektor
Kepler Cheuvreux: Fortsatt solida utsikter för fastighetssektornListar tre favoriter
Analys
Carnegie mot strömmen om Ericsson"Bra uppsida på nuvarande nivåer"
Analyser
Analyserna: Ericsson får ny köprek och flera nya riktkurser
Krönika
Hernhag: Därför är index som inkluderar utdelning bäst
Aktietips
Tre köpvärda småbolagOch några du kan vara utan
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Di sätter sälj på StorytelLång väg till vinst
Aktie
Lundin Petroleum byter namnSiktar på att bli klimatneutralt
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan