Kommentar Investor kan likställas med en koncentrerad Sverigefond – och när det gäller avkastningen på lång sikt har aktien gått bättre än de flesta konkurrenter på fondsidan. Aktiens rabatt mot substansvärdet är också ett stort argument för att välja Investor framför fondsparande.

På onsdagsmorgonen kom Investors delårsrapport för det tredje kvartalet och som vanligt är det inte någon särskilt dramatisk läsning. De kärninvesteringar som bolaget har på börsen är i stort sett oförändrade liksom de onoterade innehaven som finns samlade i Patrica Industries.

Det viktiga är att den långsiktiga utvecklingen håller i sig – och det handlar framför allt att Investor utvecklas bättre än Stockholmsbörsen räknat som totalavkastning, det vill säga både Investors utdelning och index inklusive utdelningar.

På fem år är skillnaden mycket stor – Investor har då givit 19,4 procent i avkastning jämfört med SIX Return Index som givit 12,7 i genomsnittlig årsavkastning. Det handlar alltså om cirka 50 procent större avkastning per år om du ägt Investor i stället för en aktiefond som avkastat som index.

Nu finns det förstås Sverigefonder som går bättre än index, men dessa kan skilja mellan åren och samtidigt finns det ett flertal som också kommer ut sämre än index och då blir skillnaden milsvid jämfört med Investors avkastning.

Det andra stora argumentet för att välja Investor är den bestående rabatten när man jämfört aktiekursen med substansvärdet. Investor har nu börjat redovisa ett justerat substansvärde som tar hänsyn till de onoterade innehavens marknadsvärden. Beräkningen av dessa kan naturligtvis diskuteras, men för till exempel Mölnlyckes del, som är det största onoterade innehavet, kan marknadsvärdet mycket väl vara högre.

Det justerade substansvärdet innebär i alla fall att aktiekursen som den var vid kvartalsskiftet var rabatterad med 25 procentenheter. Du köper alltså 1 kr för 0,75 kr för en placering i Investor.

Nu har ju substansrabatten funnits där under lång tid även om den varierar över tid. Men på lång sikt bör åtminstone en del av de dolda värdena materialiseras till exempel i form av försäljningar och/eller börsnoteringar. Men Investor kan också behålla bolagen som kan växa och ytterligare öka substansvärdena hos ägarna.

Ett tredje argument för att Investor-aktien blivit mer intressant är att bolaget blivit alltmer aktieägarvänligt. Nu är det en tydlig utdelningspolicy att den ska höjas och det är ingen vild gissning att årets 12 kr (varav 4 kr kommer i november) kommer höjas till 13 kr i bokslutet. Det innebär en direktavkastning på 3,4 procent vid dagens kursnivå – inte så illa.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas