Aktie Danske Bank-chefen Jesper Nielsen, som ansvarat för den danska bankverksamheten och fram till och med maj i år var tillförordnad vd för banken, får gå på dagen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Anledningen till entledigandet är att kunder som placerat pengar i det så kallade ”Flexinvest Fri”-placeringsalternativet under en viss period visat sig ha fått betala för höga avgifter. Berörda kunder kommer att få kompensation från Danske Bank före utgången av 2019, skriver banken.

”Jesper Nielsen har gjort signifikanta bidrag till banken under många år, senast som interims-vd, för vilket vi tackar honom. I detta specifika fall var han den ansvarige i bolagsledningen och som inte till tillräcklig grad säkrat att Flexinvest Fri-produkten varit lämplig för bankkunderna”, säger ordföranden Karsten Dybvad i en kommentar angående varför Jesper Nielsen inte får vara kvar på banken.

Jesper Nielsen tillträdde som interims-vd efter att Thomas Borgen fått lämna banken efter en intern utredning av den penningtvättsskandal som briserade i banken under 2017, en härva vars kärna utgjorts av den estniska verksamheten.

Innan banken hittat en ersättare får Glenn Söderholm, som är chef över Norge, Sverige och Finland, även ansvar för den danska storbankens bankverksamhet i hemlandet.