Konjunktur Den svenska återhämtningen har gått lite trögare än väntat hittills under 2021, men under andra halvan av året bör den ta bättre fart i takt med att effekterna av coronaviruset försvinner allt mer. Det skriver Danske Bank i sin Nordic Outlook som presenterades på onsdagen.

”Återhämtningen går lite trögare än vi väntat oss under första halvåret. Liksom tidigare väntar vi oss dock att återhämtningen tar fart under andra halvåret och att sysselsättningen tar sig gradvis, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, i en kommentar.

Sveriges BNP väntas växa med 3,8 procent i år och 3,4 procent under 2022. I sin senaste prognos, i april, räknade Danske Bank med att Sveriges BNP skulle stiga 3,5 procent i år och 3,3 procent 2022. Michael Grahn påpekar att upprevideringen i år är av teknisk karaktär och beror på att 2020 reviderats av SCB.

Han säger att det viktiga är att BNP i år ökade lite mindre än Danske Bank räknat med under det första kvartalet och data för april visar att även det andra kvartalets inleddes åt det svagare hållet.

”Den politiska osäkerheten som råder just nu bedömer vi inte kommer få några stora konsekvenser, vare sig för ekonomin eller räntorna. Kronan kan däremot påverkas kortsiktigt”, säger Michael Grahn.

Arbetsmarknaden har också återhämtat sig, även om det finns stora skillnader mellan olika sektorer och grupper. Korttidsarbetslösheten är i Arbetsförmedlingens statistik lägre än för ett år sedan samtidigt som varslen i år varit få och antalet lediga jobb tillbaka på förkrisnivåer.

Mot denna optimistiska bild ska dock ställas att långtidsarbetslösheten stigit till rekordhöga nivåer och att antalet arbetade timmar i de hårdast drabbade sektorerna visar begränsade tecken på återhämtning.

”Vaccinationsprocessen har dock fått ökad fart och restriktionerna lyfts gradvis, vilket återspeglas i optimistiska anställningsplaner även inom dessa hårt drabbade sektorer. Detta indikerar en efterfrågan på arbetskraft i närtid och långtidsarbetslösheten borde också minska. Vi förväntar oss att arbetslösheten fortsätter att minska gradvis härifrån, om än i ganska långsam takt”, skriver Danske Bank i prognosen.

De bedömer vidare att den svenska inflationen redan har toppat, först KPIF exklusive energi redan i januari och så KPIF i april. Inflationen väntas nu fortsätta ned i snabb takt under sommaren, för att senare stabiliseras runt 1 procent.

”Inflationen toppade i april och vänder enligt vår prognos ner mot 1 procent och inflationsförväntningarna kommer att följa efter. Riksbanken står därmed inför sitt sedvanliga problem att inflationen är för låg. Räntorna kommer därför bli låga under en lång tid trots att Riksbanken inlett en nedtrappning av sina obligationsköp”, säger Michael Grahn.

Efter ett volatilt pandemiår, med kraftiga slag i energipriserna och stora effekter i de hårdast drabbade sektorerna, räknar nu Danske Bank med att inflationen kommer att återvända till fundamenta – löner och växelkurs.

”Lönskostnadstrycket kommer att förbli lågt de kommande två åren eftersom de centrala löneavtalen är rekordlåga och löneglidningen i princip obefintlig”, skriver de.

Kronan har vidare stärkts det senaste året, vilket redan gjort att årstakten för priserna på konsumtionsvaror nu är den lägsta sedan april 2010, i efterdyningarna av finanskrisen.

”Under kommande månaderna kommer detta sannolikt också att sätta en press ned på importerade priser i KPI”, skriver Danske Bank.

En låg inflation, och med den även sjunkande inflationsförväntningar, bedöms ge Riksbanken problem med inflationen igen framöver.

”Vi räknar dock inte med att Riksbanken reagerar på det, så länge som det inte blir ett kraftigt fall i långa inflationsförväntningar, säg närmare 1,5 procent”, skriver Danske Bank som tror på nollränta flera år till och att QE-programmet trappas ned enligt Riksbankens nuvarande plan.

Danske Bank konstaterar också i prognosen att de svenska bostadspriserna stigit i snabb takt under pandmemin, men att uppgången bör dämpas framöver, bland annat eftersom boräntorna snart bör bottna.

”Det som fortfarande sticker ut är de glödheta bostadspriserna. Om ett reducerat ränteavdrag blir verklighet kan marknaden komma att sätta sig, annars räknar vi med en fortsatt, men långsammare uppgång framöver”, säger Michael Grahn.

Bild: BNP-prognos

image

 

Foto: istockphoto
Försäkring
Stora skillnader i ersättning vid cykelstöld
Bolån
De flesta bolån är under två miljoner"Riskerna med bolån inte så stora"
Rekommendationer
Köp Astra och Trelleborg
Stockholmsbörsen
Uppåt efter starka rapporter
Foto: Shutterstock
Japan
OS ökar intresset för Japanfonder
Foto: Shutterstock
Veckorapport
Tuff vecka för portföljen
Kvartalsrapport
Skogsjätten bättre än väntat
Foto: Gorm Kallestad/TT
Kvartalsrapport
Norge lyfte Bilias resultatRekordförsäljning av begagnade bilar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kvartalsrapport
3,7 miljarder i vinst för Danske Bank
Kvartalsrapport
Mycket starkt kvartal av Skanska
Foto: istockphoto
Asien
Kinabörserna backar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Många brf-ägare har dålig koll på ekonomin
Foto: istockphoto
Näthandel
Cyklar och utemöbler säljer bästÖverst på Blockets topplistor
Foto: EXPRESSEN
Pensionsskandalen
Allras ledning döms till fängelseErnstberger efterlyst av polisen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kvartalsrapport
Miljardvinst för inkassojättenvd:n köper 5 000 aktier
Kvartalsrapport
Trelleborgs resultat över förväntan
Börsen
Ny storaffär av familjen Persson
Börsen
Techjättarna populära bland svenska aktiesparareMen aktiekurserna går sådär
Foto: Jessica Gow/TT
Rekommendationer
Köp Saab och Nordea
Kvartalsrapport
Bra rapport från ABB"Orderingången ökade betydligt"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kvartalsrapport
Högre intäkter för Betsson
Foto: istockphoto
Pension
Så mycket kostar efterlevandeskyddetNy webbtjänst för tjänstepensionen
Bostad
Nu sjunker bostadspriserna
Foto: Shutterstock
Bostad
Hellre herrgård än Paris för ungaDrömboendet är i Sverige
Foto: Rickard Kilström
Aktieköp
Avanzas vd köper aktier efter kursras