Konjunktur STOCKHOLM (Direkt) Den svenska tillväxten bromsar in och kan snudda vid nollstrecket, där vikande investeringar i näringslivet nu läggs till sjunkande bostadsinvesteringar. På arbetsmarknaden har det redan skett en betydande försvagning och arbetslösheten kommer att stiga mer. Det skriver Danske Bank i sin Nordic Outlook som presenterades på tisdagen, där de jämför situationen med eurokrisen 2011-2012.

”Sverige är på väg mot nolltillväxt och stigande arbetslöshet. Riksbanken förringar svaghetstecknen och finanspolitikens strikta inriktning på överskott i staten utnyttjar inte de goda förutsättningar som finns nu när skuldankaret är uppnått”, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, i en kommentar.

Sveriges BNP väntas öka 1,0 procent i år och 1,0 procent 2020. I den förra prognosen, i juni, spåddes en BNP-tillväxt på 1,3 procent i år och 1,7 procent nästa år.

Bostadsinvesteringarna väntas förbli ett sänke för tillväxten det kommande året. Visserligen innebär lägre räntor en stimulans till bostadsmarknaden, men samtidigt bedömer Danske Bank ett det finns ett överutbud av nyproducerade bostadsrätter som kommer att ta ytterligare en tid att beta av. Ett ännu större orosmoln i ekonomin är att näringslivets investeringar nu också sjunker, vilket drar ned tillväxten.

Arbetsmarknaden har också försämras snabbt under sommaren. Förutom stigande arbetslöshet handlar det bland annat om färre lediga jobb, fler inskrivna vid Arbetsförmedlingen, vikande anställningsplaner och färre övertidstimmar. Arbetslösheten spås stiga till 6,8 procent i år och sedan öka till 7,8 procent under 2020.

Danske Bank noterar vidare att såväl inflation som inflationsförväntningar nu är under Riksbankens mål på 2 procent. KPIF-inflationen väntas uppgå till 1,7 procent i år för att sedan sjunka till 1,1 procent nästa år.

Enligt Danske Bank är det inhemska lönetrycket helt enkelt för lågt för att inflationen stabilt ska bli 2 procent. Skulle den svagare arbetsmarknaden innebära att stundande avtalsrörelse 2020 resulterar i lägre löneavtal än senast kommer det dessutom att sätta en ytterligare att press ned på inflationen.

Enligt Danske Bank befinner sig Riksbanken i något slags förnekelsestadium där de fortsatt räknar med en räntehöjning runt årsskiftet, trots svagare signaler om internationell och svensk konjunktur, en mjukare hållning från världens stora centralbanker och räntor som sjunkit till rekordlåga nivåer.

”Vi räknar med att Riksbanken så småningom kommer att få ändra kurs och sänka räntan nästa år”, skriver Danske Bank.

Prognosen är att Riksbanken sänker reporäntan till -0,50 procent i februari, men det kan ta lite längre tid än så för Riksbanken att ändra sig.

Finanspolitiken är i stort sett neutral. Skulle regeringen stabilisera Maastrichtskulden vid skuldankarets 35 procent av BNP skulle det kunna frigöra resurser för investeringar och ökade statsbidrag till kommunerna utan att äventyra statsfinanserna. Inga signaler finns dock om detta och Danske Bank räknar med att skulden fortsätter att sjunka och att Sverige därmed går miste om denna möjlighet till finanspolitiska stimulanser.

Bild: BNP-prognos

image

 

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas