Analys Betssonaktiens kursklättring de senaste tre månaderna samt dispyten med den holländska spelmyndigheten, KSA, får Danske Markets att återgå till sin säljrekommendation som banken hade i nästan två år fram till i somras.

Det framgår av en analys där riktkursen även sänks till 62 kr från 75 kr.

”Aktiepriset har varit slagigt under det tredje kvartalet och aktien tillhör för närvarande vinnarna i sektorn med en uppgång på 23 procent hittills i kvartalet. Men en osäkerhet i de långsiktiga vinstutsikterna har uppstått relaterat till den nederländska marknaden”, skriver banken och lyfter fram tre huvudskäl till sin negativa hållning till speloperatörsaktien:

För det första Holland, där upp till 35 procent av Betsson-koncernens rörelsevinst står på spel om bolaget skulle bli helt utan licens i landet. För det andra pekar Danske på samarbetet med den turkiska speloperatören Realm. Som en tredje punkt framhåller Danske den intensiva konkurrensen på de nordiska och brittiska spelmarknaderna.

I slutet av augusti meddelade Betsson att bolaget bötfällts i Nederländerna av landets spelmyndighet och senare beslutade sig speloperatören för att överklaga böterna.

Speloperatörer som blivit bötfällda i Holland uppges bli utan licens när marknaden omregleras om något år. Men dörren lämnas ändå öppen genom en andra chans, skrev den nederländska spelsajten gaminginholland.com nyligen med hänvisning till en nederländsk minister.

Betssons vd Pontus Lindwall har dock i intervjuer med Nyhetsbyrån Direkt hållit fast vid budskapet att han tror att bolaget kommer att tilldelas licens direkt från början när den nederländska spelmarknaden regleras.