Valuta Den svenska kronan har försvagats på sistone, med ett nytt stort tapp i måndagens sura börsklimat.

”Vi har en klassisk risk av-marknad och när det är skakigt köper man större valutor och säljer av mindre, vilket är dåligt för kronan. Först handlade börsnedgången om stigande räntor, som nu gått över till krigsrisk”, säger Danske Banks valutaanalytiker Stefan Mellin till Nyhetsbyrån Direkt.

Danske Bank har länge haft en prognos att kronan ska försvagas, kopplat till divergerande räntepolitik mellan framför allt Federal Reserve och Riksbanken. Det sura riskklimatat, där kronan tappat 10 öre mot euron bara på måndagen, vilket gjort att kronan redan nått Danske Banks målkurs för slutet av året, på 10:50.

”Den senaste rörelsen känns överdriven, men det finns en stor osäkerhet och det är väldigt svårt att prissätta risken för ett krig. Men om det bara lugnar ned sig på börserna bör kronan stärkas rätt mycket. Då kommer det tillbaka till centralbanksdivergens som den viktigaste drivkraften för valutamarknaden”, säger Stefan Mellin.

Han säger att detta var ett viktigt tema tidigare, som försvann under pandemin när i stort sett alla centralbanker hade nollränta. Men som nu, i takt med att allt fler centralbanker höjer, kommer att bli viktigare igen.

”Vi kommer att ha ett gäng centralbanker som positiv ränta och ett annat gäng med nollränta eller negativ ränta. Riksbanken tillhör de senare”, säger Stefan Mellin.

Mycket kretsar kring amerikanska Federal Reserve, som mot bakgrund av den höga inflationen signalerat tre räntehöjningar i år, men där marknaden prisar in ännu mer och det till och med talas om en möjlig 50-punktershöjning.

”Det är svårt att se varför Fed skulle panikhöja nu, de riskerar bara att skjuta sig själva i foten. Men vi kommer att få se räntehöjningar, som talar till fördel för dollarn”, säger Stefan Mellin.

Även i Sverige har marknaden börjat prisa in räntehöjningar, en i år och sedan två till under 2023. Danske Bank tror att det kan bli aktuellt men en höjning tidigast 2024.

”Marknaden har sprungit alldeles för snabbt. Därför har vi räknat med att kronan ska försvagas. Riksbanken har signalerat att de ser igenom inflationsuppgången, som drivs mycket av energipriser”, säger han.