Inflationen Låga löneavtal och den starkare kronan pressar ned svensk inflation de kommande åren. Det finns en reell risk för alltså sjunkande priser, deflation. Riksbankens ovilja att ta tag i vad de faktiskt kan påverka – kronan – gör att man kan fråga sig om Riksbanken gett upp om sitt eget inflationsmål, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige.

”Det är en kraftig motvind för Riksbanken om de ska försöka uppnå målet om 2 procents inflation. Löneavtalen är rekordlåga, om man räknar över tre år från att tidigare avtal löpte ut, och kronans förstärkning talar för en importprisinflation på -1,5 till -2 procent en bit in i nästa år. Inflationen lär bli under 1 procent de närmaste åren och deflation är en risk, även om det inte ligger i vår prognos”, säger han.

”Obefintlig löneglidning”

Han säger att nuvarande löneavtal, och en väntad i stort obefintlig löneglidning, i kombination med sjunkande importpriser på grund av tidigare kronförstärkning talar för att underliggande inflation kan röra sig ned mot nollstrecket.

”Ju mer Riksbanken negligerar kronan, det de kan påverka med penningpolitiken, desto mer påtaglig blir deflationsrisken”, säger Michael Grahn.

Han säger vidare att en den väntade låga inflationen kommande år riskerar att urholka förtroende för inflationsmålet på samma sätt som skedde åren 2013-2015, då KPI-inflationen i stort sett låg parkerad runt noll.

”Ute på hal is”

”Det verkar inte som om Riksbanken har någon vilja att försöka göra något åt inflationen i dagsläget. Jag tror de är ute på hal is och ser en stor risk för att de sabbar trovärdigheten för inflationsmålet på lite sikt genom att inte vara mer aktiva. Jag tolkar det nästan som att de har gett upp”, säger han.

Han pekar på att ingen bedömare räknar med någon räntesänkning från Riksbanken vid torsdagens räntebesked. En del tror på en utökning och/eller förlängning av QE-programmet, men Michael Grahn tror inte att det kommer att bidra till högre inflation.

Förvånad över brist på oro

”Jag tror inte att QE-programmet hjälper till ett smack att lyfta upp inflationen. Det lilla Riksbanken kan göra är att operera via växelkursen. I år har Riksbanken laddat på med tillgångsköp, men kronan har bara gått starkare. Det som har visat sig effektivt historiskt är räntesänkningar. Riksbanken skulle i alla fall verbalt kunna säga att kronan börjar bli ett problem. Jag är förvånad över att de inte uttrycker en tydligare oro för den starkare kronan”, säger han.

Han säger att denna ovilja från Riksbanken att agera nog ligger bakom de prognoser som kommit på sistone om att kronan kommer att fortsätta stärkas under 2021.

”Min bedömning är att Riksbankens avslappande attityd är fel. Kronan är ett problem, i alla fall om de vill försöka uppnå det mandat de har, och det är inflationsmålet”, säger Michael Grahn.

 

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"