”Fler och fler har vänt om kronan efter att Riksbanken nollat räntan, men vi är fortsatt negativa”, säger han.
Danske Bank räknar med att kronan kommer att försvagas till 10:80 mot euron om ett år. Kronan handlas på onsdag eftermiddag just över 10:50 mot euron.
Stefan Mellin noterar att kronan stärktes i slutet av 2019, vilket han förklarar med gröna skott i Europas konjunktur, ökad optimism om handelskriget samt att Riksbanken tydligt signalerade att de skulle höja räntan i december.
”Det här året har börjat tvärtom, med geopolitisk oro. Dessutom var Riksbanken lite duvaktiga i protokollet från decembermötet. Många, inte minst internationella banker, har drivit testen att Riksbanken höjt till noll och att noll nu är golvet, men det är inte alls den tolkningen jag gör av protokollet”, säger han.
Han säger att flera ledamöter i Riksbankens direktion uttryckligen sade att det är möjligt att sänka räntan igen om läget skulle försämras.
”Det finns absolut ingen asymmetri när det gäller att nästa steg måste vara en höjning, även om det är Riksbankens prognos. Tvärtom, om man tar Ingves på orden säger han att inflationen kan överskjuta målet. Jag tycker att man kan skönja en lättnadsbias i protokollet”, säger han.
Eftersom Danske Bank räknar med svagare konjunktur och inflation än vad Riksbanken själva gör menar Stefan Mellin att man får vara beredd på att Riksbanken kan få komma att sänka räntan igen.
”Dörren är definitivt öppen för att sänka räntan igen och gör Riksbanken det skulle det innebära att ett annat läge för kronan”, säger han.
Han påpekar också att när Riksbanken tidigare höjt reporäntan efter att konjunkturen vänt ned och inköpschefsindex legat under 50 har det inte dröjt många månader från den sista höjningen till den första sänkningen. Detta hände bland annat 2008 och 2011, när Riksbankens två senaste höjningscykler snabbt förbyttes till räntesänkningar.
”Baserat på historiken skulle en sänkning inte alls vara konstigt på något sätt, även om vårt huvudscenario är att Riksbanken inte sänker räntan igen. Marknaden prisar in höjningar från Riksbanken, men de borde nog prisa in sänkningar i stället. Väldigt lite talar för att Riksbankens skulle höja räntan på 1-2 års sikt”, säger Stefan Mellin.