Analys De kapitallätta affärsmodellerna för Nordnet Bank och Avanza Bank är attraktiva. Det anser Danske Bank som har tagit upp bevakning av de båda aktierna med köprekommendationer, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om tidigare på torsdagen.

En hög tillväxttakt binder inte nödvändigtvis upp mycket av det egna kapitalet som man generellt sett ser för de traditionella bankerna i sektorn, resonerar bankanalytikern Andreas Håkansson vid Danske Bank, enligt ett marknadsbrev.

I valet mellan att investera i Nordnets eller Avanzas aktie föredrar Danske Bank i nuläget Nordnet, drivet framförallt av en högre kostnadsutveckling i Avanza medan intäktsutvecklingen väntas se relativt lika ut för de två.

Rent värderingsmässigt handlas Avanza även till ett något högre P/E-tal, noterar Danske Bank.

Nordnet-aktien var vid lunchtid på torsdagen upp 3 procent till 166:75 kronor, motsvarande ett samlat värde på bolagets alla aktier vid 41,7 miljarder kronor. Danske Bank har 232 kronor som riktkurs.

Avanza var samtidigt upp 2 procent till drygt 318 kronor, motsvarande en värdering vid 49,5 miljarder kronor. Här är Danske Banks riktkurs 361 kronor.

De svenska storbankernas aktiekapital är enligt de senaste kurserna på Stockholmsbörsen värderat från cirka 200 miljarder kronor och uppåt per bank.