Placera Coronasituationen i Kina späder på oron för att världens näst största ekonomi ska bromsa in, och risken är stor att den eftersläpande vaccinationstakten på tillväxtmarknader kommer att tynga såväl sentiment som tillväxt framöver.

Det framhåller Danske Bank i ett veckobrev, där det påpekas att osäkerheten på tillväxtmarknader är hög i närtid, och särskilt i Kina. Mot bakgrund av detta har banken i sin investeringsstrategi en neutral syn på tillväxtmarknader.

Gällande läget i Kina skriver Danske Bank:

”Deltavarianten har upptäckts i 18 av 32 provinser vilket betyder att det här utbrottet är mycket mer omfattande än de tidigare. Kina har fortfarande en nolltolerans-strategi, vilket betyder att man är villig att stänga ner hela städer och sätta stopp för resande för att begränsa spridningen.”

Det konstateras att vinsttillväxten bland europeiska börsbolag väntas bli hög under andra halvåret 2021, om än inte lika hög som de årsvisa 150 procent som uppmättes för det andra kvartalet. Danske Bank har sedan i mars överviktat europeiska aktier, och fortsätter att göra så då man ser fortsatt potential i ”cykliskt” och värdebolag såsom banker.

Gällande banksektorn bedömer Danske Bank att denna kommer att gynnas av stigande räntor senare i år, och något som kan bidra till detta är en nedtrappning av Federal Reserves stödköp av obligationer. Frågan är inte längre om utan när det senare inträffar, enligt veckobrevet. Danske Bank bedömer att nedtrappningen kommer att inledas i slutet av 2021 alternativt strax efter årsskiftet, vilket banken också ser som ett slags konsensus bland marknadens aktörer.