Det konstaterar Danske Bank i sitt senaste nyhetsbrev, där den seniora strategen Maria Landeborn informerar om bankens syn i den nuvarande investeringsmiljön.
”Smittspridningen är omfattande globalt vilket borde vara negativt för marknad och sentiment, men det uppvägs av positiva faktorer som istället lyfte börsen under veckan som gick. Framför allt handlar det om nyhetsflödet kring vaccin, där vi på kort tid fått besked om tre fas 3-studier med mycket lovande resultat. /…/ En annan stöttande faktor är det faktum att Trump har påbörjat processen med att lämna över presidentposten till Joe Biden, vilket också bidrar till minskad osäkerhet”, skriver Maria Landeborn.
I tillägg till ovanstående uppges majoriteten av publicerad makrodata utanför Europa ha varit solid, inte minst i Kina, vilket allt sammantaget ska ha lett till att aktiemarknaden inte har valt att i första hand oroa sig över ökad smittspridning och restriktioner. Maria Landeborn konstaterar att smittspridningen ser ut att ha toppat i Europa, medan den har fortsatt att öka i ett antal amerikanska delstater. Priset Europa betalar för detta är betydligt hårdare restriktioner än i USA, vilket också går att utläsa i inköpschefsindex för tjänstesektorn som i Europa föll för andra raka månaden i november, enligt banken.
”Vi väntar oss att tillväxten kommer vara under hårdare press i vinter i Europa än i USA till följd av hårdare restriktioner, och det är en av anledningarna till att vi har en övervikt i amerikanska aktier, och en motsvarande undervikt i europeiska aktier i våra strategier”, förklarar Maria Landeborn, som även pekar på att USA-börsernas höga andel av bolag med strukturell tillväxt är en stöttande faktor för USA relativt andra aktiemarknader.
Den 10-11 december hålls ett EU-toppmöte, som enligt strategen ser ut att vara sista chansen för att ro i hamn ett godkänt brexit-avtal i år. Fram tills mötet bör indikationer och uttalanden kunna ge ledtrådar om huruvida det blir en hård eller mjuk brexit, bedömer Maria Landeborn. Danske Bank har ett enklare handelsavtal i tid som sitt huvudscenario, men utesluter inte ett hårt utträde; oavsett hur det slutar kommer minskad osäkerhet att i slutänden vara bra för Europa, skriver Maria Landeborn.