Placera Börserna fortsatte att skaka av sig den höga smittspridningen och steg i förra veckan, då marknaden för tillfället väljer att fokusera på de framsteg som görs på vaccinområdet, snarare än på den inbromsande effekt som restriktioner har på tillväxten i närtid.

Det konstaterar Danske Bank i sitt senaste nyhetsbrev, där den seniora strategen Maria Landeborn informerar om bankens syn i den nuvarande investeringsmiljön.

”Smittspridningen är omfattande globalt vilket borde vara negativt för marknad och sentiment, men det uppvägs av positiva faktorer som istället lyfte börsen under veckan som gick. Framför allt handlar det om nyhetsflödet kring vaccin, där vi på kort tid fått besked om tre fas 3-studier med mycket lovande resultat. /…/ En annan stöttande faktor är det faktum att Trump har påbörjat processen med att lämna över presidentposten till Joe Biden, vilket också bidrar till minskad osäkerhet”, skriver Maria Landeborn.

I tillägg till ovanstående uppges majoriteten av publicerad makrodata utanför Europa ha varit solid, inte minst i Kina, vilket allt sammantaget ska ha lett till att aktiemarknaden inte har valt att i första hand oroa sig över ökad smittspridning och restriktioner. Maria Landeborn konstaterar att smittspridningen ser ut att ha toppat i Europa, medan den har fortsatt att öka i ett antal amerikanska delstater. Priset Europa betalar för detta är betydligt hårdare restriktioner än i USA, vilket också går att utläsa i inköpschefsindex för tjänstesektorn som i Europa föll för andra raka månaden i november, enligt banken.

”Vi väntar oss att tillväxten kommer vara under hårdare press i vinter i Europa än i USA till följd av hårdare restriktioner, och det är en av anledningarna till att vi har en övervikt i amerikanska aktier, och en motsvarande undervikt i europeiska aktier i våra strategier”, förklarar Maria Landeborn, som även pekar på att USA-börsernas höga andel av bolag med strukturell tillväxt är en stöttande faktor för USA relativt andra aktiemarknader.

Den 10-11 december hålls ett EU-toppmöte, som enligt strategen ser ut att vara sista chansen för att ro i hamn ett godkänt brexit-avtal i år. Fram tills mötet bör indikationer och uttalanden kunna ge ledtrådar om huruvida det blir en hård eller mjuk brexit, bedömer Maria Landeborn. Danske Bank har ett enklare handelsavtal i tid som sitt huvudscenario, men utesluter inte ett hårt utträde; oavsett hur det slutar kommer minskad osäkerhet att i slutänden vara bra för Europa, skriver Maria Landeborn.

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"